Gitar

Gitar kaydı nasıl yapılır ? (Sorunlar ve Çözümleri)

Gitar kaydetmek, kullandığınız donanıma ve yazılıma bağlı olarak basit veya karmaşık olabilir. Daha önce hiç gitar kaydetmediyseniz, korkutucu görünebilir.

Bu makale de, gitar kaydetme ile ilgili bazı genel sorularınızı yanıtlayacağız. Burada ele alınmayan bir sorunuz varsa , sayfanın altındaki formu kullanın hemen cevaplayacağız.

Mono veya Stereo Olarak Gitar Kaydetmek

Gitarınızı mono veya stereo olarak kaydetmeyi seçmek, daha sonra yapacağınız seçimleriniz üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinden anlamanız önemli.

En iyi yöntem, gitarı mono olarak kaydetmektir. Birden fazla mikrofon kullanarak kayıt yapmak istiyorsanız, her mikrofonu ayrı bir sekmeye kaydedin ve her birini mono olarak kaydedin.Yani aynı anda 2 kayıt almalısınız.Gerek varmı ?

Elektro gitar ve akustik gitarları neden stereo kaydetmeniz gerekmediğini anlamak için kullanabileceğiniz farklı kurulumlara daha yakından bakalım.

Elektro Gitarları Mono veya Stereo Olarak Kaydetme

Elektro gitarı kaydetmenin iki temel yolu vardır.Bunlar; direk kayıt almak ya da gitar amfisini mikslemektir.

Elektro gitarınızı bir ses arayüzüne bağlıyorsanız, mono olarak kaydedin. Elektro gitarınızı doğrudan PC’nize kaydederken stereo olarak kaydetmenize gerek yoktur. Stereo olarak kayıt yaparsanız, bir yerine iki adet yinelenen kanalı kaydedersiniz. Bu da 2 adet mono ses eder ki ikisininde birbirinden bir farkı olmayacağı için bir anlamı da yok.

Gitar amfinizi mikrofonla kaydetmek istiyorsanız, yine mono kayıt yapmış oluyorsunuz. Amfinizin önüne bir mikrofon yerleştirirseniz alacağınız kayıt mono olmaktadır.

Gitar amplifikatörünüzü kaydetmek için birden fazla mikrofon kullanmak istiyorsanız (örneğin: biri hoparlörden yakın diğeri uzakta), mono kaydetmeniz yine de daha iyidir. Mono olarak kaydedin, ancak iki mikrofonu DAW‘nizdeki iki ayrı kanala gönderin.

Örnek vermek gerekirse amfinizin önüne koyduğunuz mikrofonu bir kayıt diğerini farklı bir konuma koyarak ikinci kaydı aynı anda alın. Bu sayede farklı iki sesi istediğiniz gibi şekillendirme şansına sahip olabilirsiniz.

Akustik Gitarları Mono veya Stereo Olarak Kaydetme

Bazı gitaristler akustik gitarı stereo olarak kaydetmeniz gerektiğine inanıyor. Buradaki fikir, iki mikrofonla kayıt yapmanız ve ikisini bir stereo kayıtta harmanlamanızdır.

Bu gayet iyi çalışıyor, ancak yine de her mikrofonu DAW’nizdeki ayrı bir kanala göndermeniz ve her birini mono olarak kaydetmeniz daha iyi olacaktır.

Üç veya dört mikrofonunuz varsa, hepsini mono olarak ayrı parçalara kaydettiğinizde farklı tonları karıştırmak için en fazla esnekliğe sahip olacaksınız.

Örneğin, bir mikrofonunuz gitarınızın ses deliğine yakın, diğeri klavyenizin yakınında, bir diğeri sizden birkaç metre uzakta ve bir diğeri odanın diğer tarafında olabilir.

Dört mikrofonu da ayrı parçalara mono olarak kaydettiğinizde, bunları istediğiniz gibi karıştırabilir, her mikrofonu farklı konumlara kaydırabilir veya herhangi birine EQ veya efektler uygulayabilirsiniz.

Bu sayede mükemmel ses kayıtları oluşturabilirsiniz.

Fakat her mikrofonunuzu stereo kayıt olarak oluşturursanız üretebileceğiniz ses sınırlı olacaktır.

Gitar ve Vokalleri Ayrı Ayrı mı Kaydetmek Gerek?

Gitarınızı ve vokalinizi bir şarkı için kaydetmek istiyorsanız, kaydetme şekliniz performansınızı ve her bir parçanın genel kalitesini değiştirebilir.

Gitar ve vokal kaydederken üç seçeneğiniz var. İlk seçenek, her birini ayrı ayrı kaydetmektir, bu genellikle her bir parçanın daha kaliteli kayıtlarını üretir. İkinci seçenek, her ikisini de aynı anda kaydetmektir, bu daha doğal bir performans sağlayabilir. Üçüncü seçenek, başlamak için her ikisini birden kaydetmek, ardından bu kayıtları ayrı performanslarla üst üste yazmaktır.

Mümkün olan en kaliteli kayıtları elde etmeyi düşünüyorsanız, gitar ve vokalleri ayrı ayrı kaydetmek en iyi seçenektir.

Her enstrümanı ayrı ayrı kaydettiğinizde, kayıtlar arasında ses karışıklıkları olmaz. Bu ne anlama geliyor derseniz, yaptığınız gitar kaydının arka planında herhangi bir vokal duymadığınız ve vokal kaydınızın arka planında hiç gitar duymadığınız anlamına gelir.

Bu sayede daha net kaliteli ve düzenlenebilr temiz kayıtlar oluşturabilirsiniz.

Bazı gitaristler gitar ve vokal kayıtlarını aynı anda almaktan daha memnunlar.Bu şekilde kendilerini daha rahat hissettiklerini söyleyebilirler.Eğer sizde böyle hissediyorsanız tamam sorun değil aynı anda kayıt alabilirsiniz.

Birçok müzisyenin yaptığı şey hem vokali hem de gitarı aynı anda kaydetmek. Daha sonra, referans olarak ilk kaydı kullanarak vokalleri ve gitarı ayrı ayrı overdub yaparlar. Gitar ve vokalleri ayrı ayrı kaydetme fikrinden hoşlanmıyorsanız, bu yöntemi deneyin ve nasıl hissettirdiğini görün. Elde ettiğiniz sonuçlarla daha mutlu olabilirsiniz.

Direk Gitar Kaydetmek Doğru mu?

Gitar kaydederken iki seçeneğiniz vardır: doğrudan kayıt yapabilir veya bir mikrofon aracılığıyla kayıt yapabilirsiniz. Sizin için doğru seçenek, ekipmanınıza ve kayıtlarınızı nasıl düzenlemek istediğinize bağlıdır.

Doğrudan kayıt, gitarınızı bir gitar amfisi yerine bir ses arayüzüne takmanızdır. Yani kısacası amfi üzerinden mikrofonla mı ses kaydetmek yoksa gitarınızı bir ses karına takarak direk PC üzerinden mi kaydetmek.PC üzerinden bir DAW ile ya da Guitar Pro,Bias FX ya da Amplitube gibi paket simulatörler ile kaydederseniz kuru ve temiz bir sinyal elde edersiniz, ardından daha sonra amfi simülasyonları veya efektler ekleyebilirsiniz.

Gitar tonunuzu kaydettikten sonra kolayca ince ayar yapmak ve değiştirmek istiyorsanız, doğrudan yani ses kartı ile PC üzerinden kayıt yapmalısınız. Gitar amfinizin sesini seviyorsanız, aynı anda hem doğrudan hem de mikrofon aracılığıyla kayıt yapmak isteyebilirsiniz.

Gitar amfinizi bir mikrofonla kaydetmek isteseniz bile, aynı anda doğrudan kayıt yapmanızı da öneririm, böylece her iki ses performansını da görme şansına sahip olabilirsiniz. Gitarı bilgisayara bağlayarak aldığınız kayda sahip olmak her zaman için kullanışlıdır.

Bu durum çoğu gitaristin neden PC üzerinden kayıt yapması gerektiğine dair temel bir örnek. Diyelim ki mükemmel gitar amfi tonunu mikrofonlama yaparak kaydettiniz,kulağa harika geliyor ve performansınızdan memnunsunuz. Grubunuzun geri kalanı parçalarını kaydettikten ve genel miksi dinledikten sonra, kaydınızdaki gain değerinin biraz fazla yüksek olduğunu ve gitarınızın sesini biraz kirli olduğunu fark ettiniz. EQ’yu ayarlamaya çalışıyorsunuz fakat kaydettiğiniz ses amfinin orjinal tonu olduğundan sesi düzenlemek hiç kolay olmayacak.

Tekrar kayıt almak zorunda kalacaksınız.

Doğrudan kayıt yaptıysanız, sesleri istediğiniz gibi VST eklentileri ile ayarlayabilirsiniz. VST eklentileri dediğimiz programlar aslında Guitar Rig,Bias FX,Amplitube v.b. gibi programlar. Hiçbir şeyi yeniden kaydetmenize gerek kalmadan sanal kabinleri değiştirebilir, amfi değiştirebilir veya pedalları şarkıya uyacak şekilde değiştirebilirsiniz.

Daha önce hiç gitar eklentisi kullanmadıysanız, En İyi Gitar Çalma Programları isimli yazıya göz atabilirsiniz. Modern gitar amfi eklentilerinin ne kadar iyi ses çıkardığına şaşıracaksınız.

Hatırlanması gereken nokta, Bilgisayar üzerinden gitar kaydetmenin size tam esneklik sağlamasıdır. Kaydınızı gerçek bir gitar amfisine aktarabilir ve bu amfiyi bir mikrofonla kaydedebilirsiniz.

Önce Gitar mı yoksa Bateri mi Kaydetmelisiniz?

Grupla bir şarkı kaydetmek istiyorsanız, önce gitar mı yoksa bateri mi kaydetmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz. Parçalarınızı kaydettiğiniz sıranın performansınız üzerinde bir etkisi olabilir, bu yüzden üzerinde düşünmelisiniz.

Bize göre önce davulları kaydetmek size ritim açısından fayda sağlayabilir, böylece diğer enstrümanlar davulcunun temposunu takip edebilir.

Gitar Hangi dB’de Kaydedilmeli?

Kayıt yaparken diğer enstümanlar ile gitarınız arasında ses farklarını ayarlamak bazen eziyet olabilir.DAW’nizde, mevcut seviyeyi dB (desibel) olarak gösteren bir ses ölçer göreceksiniz.

Gitarı -14 dB civarında kaydetmek iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Gitarı -14 dB civarında kaydetmek ilk başta önemli olabilir ancak çalma tarzınıza bağlı olarak seviyenizi yükseltmeniz veya düşürmeniz gerekebilir.

Gitar kaydı yaparken dB arttıkça sesde bozulmalar ve kirlenmeler olabilir.Bu sebeple 0’dan biraz daha az frekanslarda kayıt yapmak dikkat edeceğiniz bir husus olmalı.

Gitar Kaydım Neden Kötü?

Gitar kaydınız birçok farklı nedenden dolayı kötü gelebilir. Gitar çaldığınız programları iyi öğrenerek ince ayarlar ile bu hatalardan olabildiğince kaçabilirsiniz.

Gitar kaydınızın kulağa kötü gelmesinin bazı nedenleri şunlardır:

  • Çok yüksek veya çok düşük ses seviyesiyle kayıt yapmak (dB)
  • Düşük bit hızında veya örnek hızında kayıt
  • Kaliteli bir ses arayüzü kullanmamak (Ses kartı)
  • Uygun EQ kullanmamak
  • Kötü mikrofon yerleşimi (amfiden kayıtlarda daha hissedilir)
  • Ses kartınız ile ilgili sorunlar

Gördüğünüz gibi, gitar kaydınızın kötü ses çıkarmasına neden olabilecek birçok olası sorun var. Nedenin ne olduğunu belirlemek için yukarıdaki listeyi gözden geçirin, ardından bununla ilgili ne yapacağınızı hesaplayabilirsiniz.

Örneğin, birinin elektro gitar kaydettiğini ve boğuk bir ses çıkardığını varsayalım. Kurulumlarına baktığınızda, gitarlarını bilgisayarlarının mikrofon jakına takmak için bir adaptör kullandıklarını görüyorsunuz. Bu durum düşük kaliteli bir ses için size örnek olmalı. Kaliteli bir ses kartı kullanmak sorunu çözecektir.

Başka bir örnek olarak, belki kaydınızda çatırtı veya statik sesler olabilir. Bunun nedeni, ses seviyesinin çok yüksek olması veya ses sürücüsüyle ilgili bir sorun olabilir.

Ses Kartı ile Birden Fazla Enstrüman Kaydedebilir misiniz?

Bazı ses kartlarının birden fazla giriş kanalı vardır, böylece aynı anda birden fazla enstrüman kaydedebilirsiniz.

Ses kartınızın birden fazla giriş kanalı varsa, tüm bu kanalları ayrı ayrı DAW’nize gönderebilirsiniz.Kanalları ayarlamak için DAW’ı açın ve ses ayarları alanında kullanmak istediğiniz çeşitli girişleri etkinleştirin / devre dışı bırakın.

Ardından, kaydetmek istediğiniz her giriş kanalı için bir parça oluşturabilir ve her birini ayrı ayrı bir ize atayabilirsiniz. Bunu kontrol etmek için, ilk kazanç seviyesini ayarlamak dışında ses arayüzünde herhangi bir şey yapmanız gerekmez.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için ya da sorularınız için yorum yapmaktan çekinmeyin.

 

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
0:00
0:00