Açık Tip ve Kapalı Tip Humbucker Manyetik Farkları Nelerdir?
Humbucker manyetiklerin üst kısmında bulunan kapak (tipik olarak nikel, krom ya da altından yapılır) ya da üstü açık bırakılabilir (açık bobin olarak da bilinir). Bu fark sadece manyetiğin görünümünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda elektro gitarın tonunu da etkiler.
“2 saat detaya bakamam birader” hızlı cevap istiyorsanız;
Açık bobin humbucker manyetikler, sesi daha sıcak ve yumuşak olan kapalı humbucker manyetiklere kıyasla daha parlak ve daha belirgin ses verir. Kapalı manyetikler, açık bobin tip manyetiklerine kıyasla daha az dip ses ve gürültü sağlar.
Ses Farkı
Manyetik kapağının olup olmaması, gitarın sesini iki şekilde etkiler:
- Tonu değiştirir
- Feedback oranını belirler
Şimdi bu iki etkiyi ayrı ayrı inceleyelim.
Kapalı ve Açık Bobin Tip Manyetiğin Ton Üzerindeki Etkisi
Kapalı humbucker manyetikler, kapaksız (açık bobin) humbucker manyetiklere kıyasla daha sıcak ve daha yoğun ses verir. Bunun nedeni nikel kaplamanın, manyetiklerin tellerden aldığı tiz frekansları kesmesidir.
Temel manyetik yapısı, tel bobinlere sarılmış 6 mıknatıstan (her tel için bir tane) oluşur. Gitar telleri, manyetik bir alan oluşturan manyetikler tarafından mıknatıslanır. Bir tel titrediğinde bu, manyetikte bir sinyale neden olan titreşimler yaratır. Bu sinyal amplifikatöre gönderilir.
Bunun için Elektro Gitar Manyetikleri Nasıl Çalışır? isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
Kapalı manyetik bazı frekansları düşük seviyede algılar hele ki tiz frekansları. Bu nedenle kapalı manyetikler daha yumuşak ve sıcakken, açık bobinli manyetikler daha keskin, parlak ve nettir.
Ton açısından “en iyi” seçenek diye kıyaslamak yanlış olur, kişisel tercihlerinize göre kendiniz istediğiniz manyetik tipini kullanabilirsiniz. Bu yüzden her iki humbucker türünü kullanan birçok profesyonel gitarist göreceksiniz.
Feedback Etkisi
Bazı gitaristlerin kapalı manyetikleri tercih etmelerinin büyük bir nedeni, feedback (elektriksel parazit) miktarını azaltmasıdır.
Elektriksel konulara pek girmeyeceğiz ama kabaca anlatmak gerekirse şebeke geriliminde ki frekans ile gitarda oluşan feedback doğru orantılıdır.
Örneğin ; Türkiye’de şebeke 50Hz iken Amerika’da 60 Hz’dir.
Humbucker’lar, oluşacak olan feedback durumunu engellemek için zıt yönlerde düzenlenmiş iki bobinden oluştuğundan, single manyetiklere (tek bobinli) kıyasla daha iyidir.
Elektro Gitar Manyetikleri Nasıl Çalışır?
Bu konuyu okumanızı öneririz.
Gitar manyetik kapağı esasında feedback ve az da olsa kalan dip sesleri tamamen kesebilmek için kullanılır.
Diğer Farklılıklar
Açık ve kapalı manyetikler arasındaki diğer temel fark görünüşleridir. Yine, tonda olduğu gibi, bu da kişisel bir tercihtir.
Çoğu single bobinli manyetik açık tiptir, bu nedenle HSS veya HSH manyetik yapılandırmasına sahip bir gitar gördüğünüzde, humbucker’lar da genellikle açık tiptir ve bu sadece görünüşü bozmamak içindir.
Kapalı manyetikler, genellikle nikel gümüş, krom veya altın kaplama renk seçeneklerine sahiptir. Açık bobin manyetiklerinde, seçenekler genellikle siyah, beyaz veya zebradır (bir beyaz ve bir siyah bobin). Manyetik tasarımı gitarın estetiğini çok etkiliyor, bu yüzden ton kadar bunu da dikkate almakta fayda var.
Kapalı manyetiklerin bir diğer yararı, altındaki bobinleri korumalarıdır. Çoğunlukla, bu koruma toz ve birikintilere karşıdır, ancak aynı zamanda ezikler ve çiziklere karşı da olabilir. Açık bobinli bir humbucker ile, bu tür bir koruma lüksünden mahrum olursunuz.
Müq