Gitar akorları öğrenmeye başlamadan önce ele almanız gereken bazı gitar akortları temelleri vardır.
Bu ders, genellikle parmaklama olarak adlandırılan akorları oluşturmak için parmaklarınızı gitar klavyesinde kullanmanın fiziksel yönlerini kapsamaktadır. Akorları temiz ve canlı bir şekilde çalmak için elinizi ve parmaklarınızı doğru şekilde konumlandırmanız önemlidir.
Ne yazık ki, pek çok yeni başlayan, parmaklarını doğru şekilde konumlandırmadıkları için akorlarla mücadele eder.
Herhangi bir akorun basılış şeklini öğrenmek kolay ama uygulama da sizin duruş şekliniz yanlış ise ” Ben bu akoru basamıyorum” şeklinde düşüncelere kapılabilirsiniz.
Bu yazıyı okuyorsan sen bu duruma düşmeyeceksin.
Akor Nedir?
Akor teknik tanım olarak ; birlikte çalınan 3 veya daha fazla notadır.
Çalmakta olduğunuz akor için gereken notaları oluşturmak için parmaklarınız belirli perde boşluklarında tellere basar. Gitaristler genellikle klavyedeki bu parmak oluşumuna akor pozisyonu diyebilir.
Aslında konu bu kadar basit. Elbette hem kolay akorlar hem de zor basılışlara sahip akorlar bulunmaktadır.
Hatta bu konu ile ilgili olarak Toplam kaç akor var bu yazımızda değinmiştik.
Bazı akorlar sadece 3 tel üzerinde ki belirli perdelerde çalınabilirken bazıları tüm telleri kapsamaktadır. Zamanla akorların arasında ki uyumu öğreneceksiniz.
3 Parmaklı Akorlar
Gitara yeni başladığınızı da varsayarsak öncelik ile sadece 3 parmağımızı konumlandırarak çalabildiğimiz basit ve temel akorları öğrenelim.
E Majör Akoru
E majör akoru nasıl basılır ? isimli konu da daha detaylı bir şekilde E akoru nasıl basılır öğrenebilirsiniz. Yine de E akorunun temel pozisyonunu örnek olarak gösterelim.
Dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:
- Perdeler arasında parmak uçlarını dik bir şekilde kullanın . Yatay şekilde alt tellere dokunacağından istenmeyen sesler çıkacaktır.
- Tellere çok sert basmayın. Bu bileklerinizi ve parmak uçlarınızı yoracak ve daha çabuk bırakmanızı sağlayacaktır. Kalın teller,ince tellerden biraz daha fazla basınca ihtiyaç duymaktadır. Notaların temiz ve rezonanslı bir şekilde ses çıkarması için yeterli basınç uygulamalısınız.
Akor pozisyonunu aldığınızda ncelik ile yukarıdan aşağıya doğru tellere tek tek pena ile çalalım ve basmadığımız diğer tellerde cızlama ya da hiç ses çıkarmama durumu var mı? Eğer böyle bir durum var ise yukarıda bahsettiğimiz gibi parmak uçlarımız ile daha düzgün bir parmak pozisyonu alalım.
İlk başta sizi uyuz edeceği kesin ama sakin olun başaracaksınız.
Ağrı ve Nasır
İlk başta, parmak uçlarınıza baskı uyguladığınız için bu süreç ağrılı olabilir. Kısa bir süre sonra , vücudunuzun bu tutarlı baskıyla baş etmenin doğal yolu olan, nasır olarak bilinen parmak uçlarınızda sert bir deri geliştireceksiniz . Sabırlı olun, sebat edin ve mümkünse önümüzdeki derslerde öğrendiğiniz akorları her gün uygulayın . Bu acılar yakında yok olacak.
Acı yok Rocky acı yok…
Kas Hafızası
Kas hafızası, parmaklarınızın belirli bir pozisyonda olmaya alışmasıdır. Buradaki fikir, yukarıdaki E majör akorunu yeterli düzenlilikle uygularsanız, kas hafızası devreye girecek ve parmaklarınızı neredeyse anında, düşünmeden veya ayarlamadan bu şekle getirebileceksiniz. İlerleyen derslerde bu konuya daha da fazla değineceğiz.