Bilgisayarda gitar çalma programları arasında en popüler program olan AmpliTube 4 ile uzun yıllar süren birliktelikten sonra nihayet AmpliTube 5 kullanıma girdi.
Bu yazımızda, AmpliTube 5‘in neleri içerdiğine, farklı gitar setupları kurmak için nasıl kullanılacağına ve BIAS FX 2, Guitar Rig 6 ve Line 6 gibi diğer gitar çalma programları ile karşılaştıracağız.
Öncelikle Amplitube 5 programının özelliklerine bir göz atalım.
Amplitube 5 Özellikleri
400+ amfi, kabin, pedal ve raf tipi efekt modelleri (satın alınan sürüme bağlı olarak)
5 yeni amfi, 2 yeni stompbox, 2 yeni oda, 19 yeni rack efekt modeli
Bağımsız sürümün yanı sıra VST, AAX, AU eklentilerinde mevcuttur
Looper, tuner ve egzersiz araçları
8 kanallı kaydedici
VIR teknolojisi (Volumetric Impulse Response)
Özel IR loader
Amplitube 5 Kullanım Kolaylıkları
AmpliTube 5’i yüklediğinizde fark edeceğiniz ilk değişiklik arayüzdeki değişikliktir.AmpliTube 4’ün arayüzünün de iyi olduğunu biliyoruz ancak Amplitube 5 ile gerçekten kolay ve güzel bir arayüz oluşturulmuş.
Benim hoşuma giden bir detay ise Amplitube 4 de yıllarca sabit pencere de çalışmak zorunda kalmıştık fakat Amplitube 5 ile artık tam ekran ya da istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz bir arayüze sahip.Bu sayede büyük monitörü olanlar için daha rahat bir kullanım sunuyor.
Amplitube 5’in arayüzü üzerinde 3 temel alan bulunmakta.Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi seçtiğimiz teçhizatın göründüğü alan,altta kurduğunuz setupları gösteren alan(pedalboard gibi düşünebilirsiniz), sağda ise seçebileceğiniz tüm ürünlerin bulunduğu menü.
Sinyal Zinciri (Efekt Sıralama Alanı)
Amplitube 5 ile birlikte eski sürüme göre daha da güzel bir hal aldığını söylemek isterim.Bu sayede tüm efektlerinizi tek bir alanda görebilirsiniz ve ayrıca sürükle bırak özelliği ile yerleşimleri değiştirebilirsiniz.Eski sürümde bu işlemler daha zordu.
Sinyal zinciri üzerinde örneğin bir distortion pedalı var ise ve siz bu pedala tıkladığınızda sağ tarafta ki menüde aynı kategoride ki benzer ürünler listelenerek size hızlı bir seçim şansı yaratıyor.
Bu özelliği Helix Native ve popüler gitar çalma programlarından birisi olan Bias FX kullananlar hatırlayacaktır.
Sinyal zinciri bölümünde en solda dikkat ederseniz4 adet ufak ikonlar bulunmakta.Bu ikolar tek amfi,iki amfi ve hatta 3 amfi ile birlikte farklı sesler yaratmanızı sağlamaktadır.
Sinyal sıralaması ise renkli hatlar ile detaylı olarak belirtilmiş.
Donanım Arayüzü
Amplitube 4 kullananların kesinlikle bildiği bir özellik ise seçtiğiniz bir donanımı çift tıkladığınızda karşınıza gelen donanım arayüzü.Amplitube ile birlikte gelen tüm donanımların gerçeği ile birebir olan görüntüsü sayesinde istediğiniz kadar ayar yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz.
Örneğin bir Marshall ya da Mesa Boogie amfi satın almak ve kullanmak maalesef çoğumuz için hayal olduğundan bu amfileri gerçeği gibi ayarlayabilmek farklı bir haz veriyor.
Donanım Seçimi
Arayüzün sağ tarafında bulunan Donanım seçim alanı amfileri,kabinleri,pedalları bulabildiğiniz alandır.Aşağıda ki resimde bu alan içerisinde bulunan 4 ana donanım sekmesini görüyorsunuz.
Donanımları türe göre arayabilir ve tüm farklı seçenekler arasında gezinebilir veya donanımlara koleksiyona göre göz atabilirsiniz. Tüm donanımlar farklı türlere ayrılmıştır, böylece farklı fuzz pedal seçeneklerini, high gain amfileri veya reverb rack efektlerini kolayca karşılaştırabilirsiniz.
Ayrıca donanım görünüm alanındaki seçim menüsünü kullanarak teçhizatınızdaki herhangi bir ürünü değiştirebilirsiniz.Bunu eski versiyondan hatırlayacaksınız.
Diğer Özellikler
Amplitube 5 üzerinde eski versiyonundan da tanıdığımız birçok özellik geliştirilerek tekrar sunulmuş.Bunlardan birisi de yazılımda sağ üst tarafta bulunan simgeye tıkladığınızda looper ve metronom penceresini ulaşmış oluyorsunuz.
Looper Özelliği
Looper elektroakustik pop, rock ve diğer müzik türlerinde ses materyalinin tekrar eden bölümleridir.Sizde yapacağınız parçalarda tekrar eden looper parçaları üreterek daha harika müzikler yapabilirsiniz.
Tuner
Amplitube 5 özelliklerinden birisi olan tuner bu versiyonda biraz daha geliştirilmiş ve basit ve gelişmiş olan 2 varyasyona sahip.
İstediğiniz frekans aralığında akort yapabilirken aynı anda osiloskop penceresinden ürettiğiniz ses dalgalarına da göz gezdirebilirsiniz.Amatör kullanıcılar için pek ilgi çekici olmadığından basit mod ile devam edebilirsiniz.
Mikser
Mikser özelliği daha da geliştirilmiş ve görsel olark daha açıklayıcı bir hal almış.Bu sayede DI sinyalini düzenleyebilir,room katını,mikrofon ve kabin seslerini ayarlayabilirsiniz.
Çok Kanallı Kaydedici (Multitrack Recorder)
Çok kanallı kaydedici ekranın sol altında bulunan bir simgeden açılmaktadır.Bu sayede istediğiniz kanalları tek tek kaydederek kendi müziğinizi yaratabilirsiniz.Tabii ki bir DAW kadar detaylı değil fakat gerçekten çok işe yaradığı kesin.
Ayrıca mp3 dosyalarınızı bu kanallara aktararak (örneğin backing track) bu parçalara eşlilk edip kendinizi geliştirebilirsiniz.
AmpliTube 5 Ses Kalitesi
Amplitube 5 gitar çalma programının arayüzü gerçekten büyük değişimlere uğramış olsa da ses kalitesine de bakmakta fayda var.
Bakalım yeni versiyonunda gitaristler için ne gibi değişiklikler olmuş.
Programı açar açmaz hemen hazır presetlere göz gezdirdim ve eski versiyonda bulunan bazı benzer presetlere baktığımda iki versiyon arasında bariz bir ses kalitesi olduğu belli.
Zaten eski versiyonda ses kalitesi olarak gerçekten iyi performans sunuyordu fakat üst versiyonda bu durum daha da geliştirilmiş.
Açtığınız presetler bilgisayara bağladığınız gitarın kalitesine ve çalma tarzınıza da bağlı olarak ses kalitesinde değişiklik yaratacaktır.
Amplitube içerisinde Joe Satriani,Jimi Hendrix,Brian May,Slash gibi ünlü gitaristlerin setuplarının uyarlandığı presetleri de bkullanma imkanı buluyorsunuz.
Tabi ki bu presetler Amplitube Max versiyonunda yani en pahalı her özelliğin olduğu versiyonda bulunmakta.
VIR Teknolojisi
Amplitube en büyük değişikliği ise kabin tarafında VIR yani Volumetric Impulse Response teknolojisini kullanarak yaptı.
Bu teknoloji sayesinde seçtiğiniz kabin önüne koyduğunuz mikrofonu kabinin hangi noktasına getirirseniz nasıl ses alacağınız belirlenmiş.
Amplitube 5 VIR Teknolojisi Ayarları
Mikrofonu kabinden uzaklaştırmak yakınlaştırmak sağa ya da sola çekmek alacağınız sesi etkilemektedir ve bu sesler en iyi şekilde simulasyona eklenmiş.
Hoparlör başına 600 nokta belirlenmiş ve 4 hoparlörlü bir kabin seçtiğinizde 2400 ses noktası elde etmiş olursunuz.
Amplitube 5 Nasıl Yüklenir?
AmpliTube 5’i kurmak için önce IK Multimedia Product Manager’ı kurmanız gerekir. IK Multimedia üzerinden indireceğiniz manager sayesinde Firmanın tüm ürünlerini tek çatı altında görebilirsiniz.
Bu program üzerinden Amplitube 5’i bulup yanında bulunan install linkine tıklamanız yeterli.Bu sayede 2.4 Gb boyutunda ki dosyayı indirebilirsiniz.
AmpliTube 5’in standalone sürümünü ilk açtığınızda, ses donanımınızı kurmanızı isteyecektir.
Bu pencere de Technology menüsünden Asio seçeneğini seçin ve daha sonra ses kartınızın diğer ayarlarını yaparak ses ayarlarını bitirebilirsiniz.
Amplitube 5 kurulduğunda size gerekli olan VST pluginleride bilgisayarınıza yüklenmiş olacaktır.DAW programı olarak Studio One 5 programını örnek gösterelim.
Siz DAW programınızı açtığınızda otomatik olarak sağ tarafta ki menüde Amplitube 5 görünecektir.
DAW konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz ya da hangi DAW programını kullanacağınızdan emin değilseniz Gitar İçin En İyi 9 Müzik Programı (DAW) isimli makaleye göz gezdirebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak yeni teknolojiler ile birlikte gelen Amplitube 5 eski versiyonuna göre gerçekten büyük farklılıklar sunuyor.Görüntü,kullanım kolaylığı,yeni VIR teknolojisi gibi özellikleri onu gerçekten yine lider konuma taşıyor.
Ben gerçekten memnun kaldım.
Peki piyasada gitar çalma programları arasında lider konumda olan diğer simulasyon programları ile karşılaştırıldığında nasıl bir durum ortaya çıkıyor hemen bir bakalım.
AmpliTube 5 vs Guitar Rig 6
Guitar Rig 6 ve AmpliTube 5, 2020’de piyasaya sürüldü. Her ikisi de görsel arayüzlerinde büyük gelişmeler gördü.
Aslında AmpliTube 5 ve Guitar Rig 6’yı doğrudan karşılaştırmak biraz haksızlık olabilir.Sebebi ise ton ayarları ve efekt türleri konusunda farklı düşünceye sahip iki program.
AmpliTube 5, gerçek hayattaki tonları yeniden yaratmaya odaklanan otantik bir gitar amfi ve efekt simülatörü olmayı amaçlamaktadır.
Guitar Rig 6, deneysel veya atmosferik tonlara dalmak istediğinizde en iyisidir. Gitarist olmayanlar bile, üretebileceği çok çeşitli efektler ve tonlar için Guitar Rig 6’yı sevebilirler.
Tipik gitar tonları üretmek isteyen gitaristler için AmpliTube 5’i öneririm, normalde gitar teçhizatından almadığınız farklı efektleri ve tonları keşfetmek isteyen gitaristler için Guitar Rig 6’yı öneririm.
AmpliTube 5 vs BIAS FX 2
İşte geldik benim en çok zorlanacağım kıyaslamaya.Sebebi ise uzun süre Amplitube 4 ve Bias FX ve Bias Amp programlarını beraber kulandım.
İki programa da özel bir hayranlığım var diyebilirim.
AmpliTube 5 ve BIAS FX 2, her ikisi de şaşırtıcı kalitede tonlar üretmeleri ve her ikisinin de kullanımı basit olmaları bakımından çok benzemekteler.
BIAS FX 2 ilk çıktığında, arayüzü o akdar çok sevmiş ve modern bulmuştum ki Amplitube 4’ün arayüzünün ne kadar geri kaldığını düşünmüştüm.
Artık ikisininde arayüzü birbirine yakın olduğu için bu konuda tercih size kalmış.Ses konusunda ise Bias FX 2 ile Amplitube 5 neredeyse aynı diyebilirim.Bu konuda bana güvenebilirsiniz.
Peki bu konu hakkında sizin görüşleriniz nelerdir merak ediyorum.Hemen yorum kısmından yorumlarınızı yapabilirsiniz.