Bilgisayarda Gitar Çalmak İçin 1000’lerce $ Harcamanıza Gerek Yok
Gitar çalmaya yeni başladıysanız ya da gitar ekipmanları almak için yeterli bütçeniz yok ise bu yazı tam size göre.Bilgisayar da gitar çalmak ve çaldığınız müziği kaydetmek,düzenlemek ve üzerinde birçok enstrüman ekleyerek kendi müziğinizi yaratmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Bu yazımızda evde bilgisayarda gitar çalma programlarını inceleyerek gerekli tüm ekipmanları hatta daha fazlasını açıklıyoruz.Amfi,pedal,reverb,chorus,fuzz,synth ve daha birçok ses efekt teçhizatı almanıza gerek yok.Ayrıca dünyaca ünlü markaların amfileri de sadece bir tuş ile elinizin altında.
Yoksa hepsine tek tek 1000’lerce $ harcamak herkesin harcı değil sanırım.
Temel Gitar Kayıt Ekipmanı
Bilgisayarda gitar çalma konusunda bazı temel ekipmanlara ihtiyacımız var.Eskiden stüdyolarda kocaman aletler bir sürü tuşlar olan devasa hoparlörlere sahip mekanlar haricinde kaliteli kayıt yapmak imkansızdı.Şimdi ise evinizin bir köşesinde oturarak istediğiniz kalitede müzik yapmak mümkün.
Evde bilgisayarda gitar çalma için gerekli ekipmanlar aşağıdaki gibidir;
- Ses Kartı :Gitarınızdan en kaliteli sesleri alabilmesi için kaliteli bir ses kartına ihtiyacınız var.
- Mikrofon : Belki sadece gitarı kaydetmek istemeyebilirsiniz.
- DAW : (Digital Audio Workstation), parçalarınızı kaydetmek,düzenlemek ve mixlemek için kullandığınız yazılımdır.
- Plugin : DAW içinde gitar efektleri uygulamaktan sanal davul veya synth eklemeye kadar her şeyi yapmak için kullanabileceğiniz yazılımlardır.(Amplitube,Guitar Rig,Bias FX v.b.)
- Monitörler / Kulaklıklar: Evde normal hoparlör kulanabileceğiniz için Monitör yani referans hoparlör almanıza gerek yok.Ancak bu tarz kaliteli hoparlör ve kulaklıklar kullanmak kaliteyi arttırır.
Yukarıda sıraladığımız ürünlere ulaşmak gerçekten zor değil ve internet dünyasında bulamayacağınız hiçbirşey yoktur.
Şimdi sırasıyla bu ekipmanları derinlemesine inceleyelim.
Gitar Çalmak İçin Hangi Ses Kartını Almalıyım?
Bilgisayarda gitar çalma konusunda bize gerekli en önemli şeylerden birisi de ses kartıdır.Ses kartınızın kalitesi hoparlörlere gidecek olan sinyalin en iyi şekilde işlenmesini sağlar.Ses kartınız eğer kalitesiz olursa dip ses yapması ya da sesin daha kalitesiz çıkması kaçınılmazdır.Bu konularda idare ederim bile deseniz bilgisayarınızın işlemcisi gitarınızdan gelen sinyali işlemekte gecikeceği için siz gitarda bir ses çaldıktan yarım saniye sonra hoparlörden duymanız gerçekten iğrenç bir durum.
Bunun için öncelikle Ses kartı alırken dikkat etmeniz gerekenler isimli konuyu okumanızı tavsiye ederim.
Ses kartı konusunda 40-50 $ civarında uygun usb ses kartları bulunmakta.İleride daha kalitesini alabileceğiniz için ve ilk başta fazla para ödememek için bu fiyat aralığında ses kartları alabilirsiniz.
Piyasa da en çok giden ses kartlarından birisi de fiyat performans açısından Behringer marka usb harici ses kartları var.
Ben bilgisayarın içerisine takılan PCI yani dahili ses kartı kullanıyorum.Bunun bana dezavantajı ise ses kartımı başka yere götürüp kullanma şansımın olmaması.Harici usb ses kartlarında ise istediğiniz bilgisyara bağlayarak hemen kullanma şansınız var.
Mikrofon
Bilgisayarda gitar çalarken mikrofona pek ihtiyacınız olmayacaktır.Fakat evde bulunan amfinizin sesini mikrofon aracılığı ile ses kartına oradan da bilgisayarınızda kaydetmek isterseniz uygun bir kondenser mikrofon alabilirsiniz.
Ben amfi ya da vokal kaydı yapmadığım için mikrofona ihtiyaç duymuyorum.
DAW – Digital Audio Workstation
Gitarınızı bilgisayarınıza bağlamak için bir program kurduğnuzda (Amplitube,Guitar Rig,Bias FX v.b.) sadece çalma işlemleri yapabilirsiniz.Fakat birçok efekt ve ayar gerektiğinde sadece simulasyon programı değil ayrıca bir DAW programına da ihtiyacınız olacaktır. DAW tek bir yazılım programında tüm bir kayıt stüdyosu olarak düşünülebilir. Tüm stüdyolarda gördüğünüz devasa miksaj panolarını biliyor musunuz? Bir anlamda, bir DAW size bunun sanal bir versiyonunu sunmaktadır.
Böylece birden fazla enstrümanı ve parçayı kaydetmek ve mikslemek için devasa miksaj panolarına ihtiyacınız olmayacak, sadece bir DAW size yetecektir.
Peki hangi DAW programını seçmeliyim?
Pro Tools
Eminim birçoğunuz Pro Tools’u daha önce duymuşsunuzdur. Uzun yıllardır Pro Tools müzik yapımcıları tarafından kullanılan ve vazgeçilmez bir DAW programıdır.Fakat tamamen profesyonel bir iş yapmıyorsanız evde gitar çalan ve kaydeden amatör gitaristler için hiç anlamı olduğunu düşünmüyorum.Ev kullanıcılarına daha çok hitap eden DAW programları mevcut.
Bu listede olmasının tek sebebi herkes tarafından bilinir olması fakat biz evde gitar çalanlar için ideal olan diğer DAW programlarını inceleyelim.
Studio One
Studio One bu konuda en kral DAW programlarından birisi bence.Studio One programının yaratıcısı PreSonus firması ses arayüzleri ve pluginler yapan bir firma.Studio One programını daha çok eklenti satabilmek için çıkarmış olsalarda şu anda 5. sürümü yayında ve piyasada ki birçok DAW programından daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.
Cubase
Cubase , MIDI yerine sese odaklanan müzisyenler için muhtemelen en popüler DAW’dir. Uzun süredir geliştirilen Cubase son derece güçlü bir DAW programına dönüşmüştür. Cubase kullanmıyorum çünkü Studio One’ın düzenini ve araçlarını tercih ediyorum, ancak birçok gitarist Cubase kulanmakta ısrarcı.Bilgisayarda gitar çalmak ve kaydetmek için Studio One varken fazla karmaşık olan Cubase kullanmanızı ben önermiyorum ancak yine de karar sizin.
FL Studio
FL Studio’nun çok uzun zaman önce ismi FruityLoops’du ve elektronik müzik yaratıcıları için tasarlandı. O yıllarda hiç ses kaydetme gibi bir yeteneği yoktu. Gelen tepkiler üzerine ses kaydı özelliğini alarak tam bir DAW programına dönüştü ve popülaritesi muazzam şekilde arttı. Şu anda en popüler DAW’lardan biri ama yine de elektronik müzik çevrelerinde büyük takipçisi var.
Uzun zaman FL Studio kullanarak içerisinde güzel demolar üretmiştim.Eğer elektronik müzik yapmak isterseniz denemenizi tavsiye ederim.
Ayrıca FL Studio Dersleri-Kurulum ve Ayarların Yapılması ve FL Studio 20’de Bilmeniz Gereken 10 Yeni Özellik isimli yazılarıda okumanızı tavsiye ederim.
Reaper
Reaper, en ucuz fiyata en çok özelliği veren DAW programlarının başında gelmektedir. Basit bir arayüz ile harika düzenleme özellikleri barındırmakta.
Pek fazla ince ayar yaparak müzik oluşturmak değil de Amplitube,Guitar Rig,Bias FX gibi gitar çalma programlarını içerisinde açmak için kullanabilirsiniz.
Muhteşem Gitar Çalma Programları
DAW programınızı seçtiniz ve gitar çalmak için hazırsınız fakat amfi ve efekt programı kullanmadığınız sürece basit bir clean tondan fazlasını alamayacaksınız.
Neyse ki, mükemmel gitar tonunu oluşturmak için kullanabileceğiniz sayısız gitar çalma programı var.
Gitar için en iyi eklentilerin yanı sıra eklentiler hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için Gitar Programı sayfasına göz atabilirsiniz.
Eklentilere ve dikkate alınması gereken bazı temel bilgilere hızlıca bir göz atalım.
Aşağıdaki eklentiler ‘VST’ eklentileridir ve DAW’nizin çalışması için VST eklentilerini kullanabilmesi gerekir.
AmpliTube 4, Guitar Rig 5, BIAS FX
Bir gitarist olarak sizin için en değerli eklenti türü, tonunuzu amfi & efekt modelleri ile şekillendirmenize olanak tanıyan bir eklenti olacaktır. Bu eklentiler, gitarınızdan kuru bir sinyal kaydetmenize, ardından istediğiniz türden amfi ve efekt donanımını kurmanıza olanak tanır. En popüler modelleme eklentilerinden herhangi biriyle kayıtlarınız için yüksek kaliteli tonlar elde etmek gerçekten çok kolaydır.
Yakın zamanda piyasaya sunulan Guitar Rig 6 Pro sayesinde muhteşem ve yeni efektler ile istediğiniz tonlar ve efektler alabilirsiniz. Daha azla bilgi için Guitar Rig 6 Pro sayfasına göz gezdirebilirsiniz.
Bias FX programı ise bu konuda benim için en modern eklentilerden birisi diyebilirim.Uzun süre Amplitube ve Guitar Rig 5 kullanmış birisi olarak Bias FX ve Bias AMP benim son tercihimdi.
Bilgisayarda gitar çalma işlemleri artık çok basit bir hal aldı ve gerekli olan programları bulmak sizin için hiç zor değil.Sizde eksik gördüklerinizi ve fikirlerinizi yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.