Cubase Hazır Ayar ve Şablon İle İşlerinizi Hızlandırın
Bildiğiniz gibi Cubase 10 çıkalı çok kısa bir süre oldu.
Cubase ile birlikte hayalinize kalmış birçok müzik projesi gerçekleştirebilirsiniz.
Örneğin TV karşısında bi anda ilham geldi ve aklınıza gelen müziği hemen cubase ile yapmaya başladınız,ancak belki bir anda aklınızdan uçacak yada ertesi gun o melodiyi hatırlamayacaksınız bile.
Modern bir DAW programı ile bilgisayarınızı başlatmanız, yazılımı yüklemeniz, bir proje oluşturmanız, bir parça oluşturmanız, bir enstrüman seçmeniz, bu enstrüman için uygun bir yama veya sample bankası bulmanız, efektler ayarlamanız vb. işlerle uğraşırken aklınıza gelen projeyi bile unutursunuz.
Neyse ki, Steinberg’deki akıllı insanlar DAW’da ki bu eksikliği fark ettiler ve Cubase’i problemi hafifletecek etkili bir araç seti ile donattılar.
İşte bu tarz durumların önüne geçmek için cubase bize çok güzel bir özellik veriyor.
Kendi hızlı ayar ve şablonlarınızı yaratarak bir sonraki adımı daha hızlı bir şekilde tasarlayabilirsiniz.
Cubase ile Proje Şablonu Oluşturma
Düzenli bir Cubase kullanıcısı programın içerisinde yeni bir proje yapmak istediğinizde size yön gösteren bir proje asistanı olduğunu biliyordur.
Ancak her ne kadar Cubase içerisinde yerleşik proje şablonları bulunsa da burada gerçekten ilgilendiğimiz şey kendi donanımında ve gereksinimlerimizi uyacak şekilde uyarlanmış özel şablonlar oluşturma yeteneğidir.
Kendi davul,ritim,perküsyon gibi kendinize özel sample bankası oluşturup bunları istediğiniz gibi düzenleyip daha sonra yeni bir proje de direk açarak başka birşey ile uğraşmadan kendi şablonunuzla işe koyulabilirsiniz.
Gerçekten güzel değil mi?
Cubase ile Şablon ve Özel Ayarlar Oluşturma
Cubase ana ekranında sol tarafta bulunan alan hazır şablonlarımızı oluşturacağımız alandır.
Boş bir Cubase projesi oluşturun ve en sevdiğiniz davul,gitar,perküsyopn yada ses efekti gibi detayları ekleyin. Şablonunuza uygun bir isim verin, tercih ettiğiniz bir ses bankasını yükleyin.
Add instument kısmından Bass kategorisi altında Synth Bass bölümünden bir bass ekledik.
Tabi burada yaptıklarımız size örnek olsun siz farklı birşey ekleyebilirsiniz.
Başka bir layera ise HALion Sonic SE ekledik. Bu MIDI çalacağımızı düşünürsek işimize yarar.Başka bir proje de yine kullanmayı planlıyorsam tekrar tekrar eklemekle uğraşmak istemem.
Ayrıca bazı canlı enstrümanlarla (gitarlar ve vokaller) çalıştığımızı hayal edelim.
Örneğin bir tempo üstüne gitar çalmak istiyor olabiliriz. Kenarda bir amfimiz kalsın.
Şimdi de vokal için LA studio A özelliğini ekleyelim.Birazda reverb efekti verirsek fena olmaz sanırım. Bu şekilde yapacağınız proje üzerine vokal yaparken her defasında ayarlamak zorunda kalmayacağız.
Şimdi bu şekilde istediğimiz özellikleri ekledik bu şablonu artık bir cubase şablonu gibi istediğimiz zaman açmak istiyor ve üzerine yeniden projeler yapmak istiyorsak save as template kısmından kaydedebiliriz.
Bundan sonra cubase açtığımızda bize nasıl bir proje açmak istiyorsun diye sorunca hazırladığımız şablonu seçerek tüm sevdiğimiz detayları bir anda karşımızda göreceğiz.