Gitar Akorları

Dm Akoru (Re Minör) Nasıl Basılır?

Dm akoru gitara yeni başlayanlar için en kolay akorlardan birisidir.

Dm Akoru Nasıl Basılır?

Dm olarak yazılan Re minör akoru, gitarda öğrenilmesi gereken beş temel akor arasında üçüncü sırada gelen akordur. Re minör ses dizisinin ilk derecesi ola Re sesi üzerine tiriad ( üçlü aralıklara sahip üç ses) olarak oluşturulur. Minör ve triad olan akorlar, Kök ses + K3 + B3 yöntemi kullanılarak oluşturulur. Gitar öğrenmeye başlamış olanların öğrenmesi gereken temel akorlardan olduğu için, hakkında yapılan araştırmalar ve sorulan sorular itibariyle ciddi bir popülerliğe sahiptir.

Dm Akoru Hangi Notalardan oluşur?

Mat, hüzünlü ve soft bir duygu durum oluşturan bu akor Re, Fa ve La notalarını aynı anda oluşturduğu bir ses dizisidir. Akorlarda Kök ses akoru isimlendirir.

İyi bir şekilde gitar çalmak için, akorlar arasında geçiş yapılması gerektiği için, hem akorlara temiz basılışlar yapılmalı ve hem de sürekli olarak pratik yapılarak l alışkanlığı oluşturulması önemlidir.

Akorlar arasında geçiş egzersizleri yapmak için Basit Akor Değiştirme Egzersizi isimli makalemize göz gezdirebilirsiniz.

Baresiz Dm Akoru Nasıl Basılır?

gitar dm akoru nasıl basılır
Dm Akoru

 

Alttan birinci tel – birinci perde – birinci parmak

Alttan üçüncü tel – ikinci perde- ikinci parmak

Alttan ikinci tel- üçüncü perde – üçüncü parmak

Bu basılış da (tüm akorlar için geçerli) dikkat edilmesi gereken önemli bir konu,diyagramda belirtilen “X” işaretli tellere ritim çalarken vurmamak.

Örneğin; Re minör akorunda üst “Mi” (E) teli ve hemen altında ki “La” (A) telini çalmamanız son 4 teli çalmanız doğrudur.

Dikkat ederseniz zaten en alttaki 3 tele parmaklarımızla basıyoruz ve hemen üstünde ki tel zaten boş olarak Re sesini vermekte.
Temiz sesler çıkarmak için bu kurallara uymaya özen gösterin.

Bareli Dm Akoru Nasıl Basılır?

bareli dm akoru
Bareli Dm Akoru

Her akorda olduğu gibi “Dm” Re minör akorunda da bareli basılış şekilleri mevcuttur.

Genel olarak ilk baresiz basılış kullanılsa da bareli dm akoru da bareli akorların yoğun olduğu şarkılar da kullanılmaktadır.

Aşağıda bareli dm akoru nasıl basılır bunu inceleyelim.

Beşinci perdeye birinci parmak ( bare parmağı ) bare oluşturacak şekilde basılır.

Alttan ikinci tel – altıncı perde- ikinci parmak

Üstten üçüncü tel – yedinci perde – üçüncü parmak

Alttan üçüncü tel – yedinci perde – dördüncü parmak ( serçe parmak )

Akorlar arasında hızlı geçiş sağlamak, artık gitarı iyi çaldığınızın işareti sayılır. Bu sebeple akorlar arasında olabildiğince hızlı geçişler yapabilmek ve parmakları dik bir şekilde konumlandırmak önemlidir.

Dik bir şekilde tellere basılmadığın da, başka tellere de basılma ihtimali, temiz bir ses elde edilmesinin önünde engel oluşturur.

Temel akorların öğrenilmesi ve hızlı geçişler yapılmaya başlanmasıyla birlikte, artık birçok şarkının çalınması, solo çalışlar ve başka müzik aletlerine eşlik etme potansiyelleri oluşur.

Akorlara doğru basış ve akorlar arasında hızlı geçişler yapabilme, sabırlı ve disiplinli bir çalışma sonucunda oluşturulabilir.

Günlük olarak yarım saat veya bir saatlik çalışma temposu, en çok tavsiye edilen çalışma tarzıdır.

Parmak egzersizleri için “Egzersizler”isimli sayfayı ziyaret etmenizi öneririm.

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Ücretsiz Telegram Kanalına Katılın
Ücretsiz
Giriş
0:00
0:00