İnceleme

Metal Gitar Rehberi-Doğru Gitarı Nasıl Seçeriz?

Hangi grubu sevdiğinizi söyleyerek gitar tavsiyesi almayın.

Metal müzik için birçok harika gitar var. Metal müzik yapmak için gitar arıyorsanız ya da sevdiğiniz metal grupların şarkılarını çalmak istiyorsanız alacağınız gitar büyük önem arz ediyor.

Bazı forum ya da sosyal medya platformlarında gitara yeni başlayan arkadaşlar örneğin; “Metallica dinliyorum hangi gitarı almalıyım” gibi ilginç sorular yöneltiyorlar.İşin daha ilginç olanı ise kendi bildikleri birkaç gitarı önererek yanlış yönlendirme yapan birçok kulanıcı var.

Bu yazımızda sizin için metal gitar önerisi değil ,alacağınız metal gitarın hangi özeliklerine dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağız.

Metal müzik için gitar alacaksanız dikkat etmeniz gereken önemli gitar özelliklerini inceleyeceğiz, çünkü her metal gitarist farklı özelliklere ihtiyaç duyacaktır.

Metal Müzik Yapmak İsteyenler İçin Öneriler

Metal müzik yapmak içn gitar alacaksanız sizin için birkaç önerimiz var.İlk gitarınızı satın alırken aklınızda bulundurmanız gereken bazı temel konular var.

Klasik ve Akustik Gitar İle Başlamayın

Benzer yazılarda da bahsettiğimiz gibi yine aynı konuya değinmek istiyorum.Lütfen size “önce klasik gitar al öğrenince elektro gitara geçersin ” gibi saçma tavsiyeler verenlere kulak asmayın.Siz hangi tür müziklerden hoşlanıyorsanız ,tarzınız ve stiliniz ne ise ona göre gitar alarak bu işe başlamalısınız.

Klasik bir gitar alarak birkaç akor ve ritim öğrendikten sonra metal müzik yapabileceğinizi düşünüyor musunuz?Aynı şekilde Strat bir gitarda klasik müzik çalmaya çalışmak da bir o kadar saçmadır.

Metal Müzik İçin Pahalı Bir Gitar Almak mı Gerek?

Büyük gitar markalarının ünlü grupların imzalarını taşıyan signature modellerine bakarsanız çok yüksek fiyatlara satıldığını görebilirsiniz.Ayrıca üst düzey gitarlar üzerinde ki ekipmanların kalitesinden dolayı da fiyatları oldukça yüksek olmaktadır.Fakat metal müzik yapmak için çok yüksek paralar ödeyerek gitar almanız gerekmiyor.

Sevdiğiniz grupların kullandığı gitarları istemeniz çok doğal fakat fiyatlar gereğinden fazla ve istenen ücretleri ödemek biraz gereksiz.Tabi maddi durumunuz yetiyorsa istediğiniz almakta özgürsünüz.

En ucuz gitarlar bile kaliteli bir manyetik ile değiştirilince harika sesler verebilir.

Şunu unutmayın düşük fiyatlı gitarlardan uzak durmayın,düşük kaliteli gitarlardan uzak durun.

Rahat Kullanabileceğiniz Gitar Alın

Metal gitarlar tarzı sebebiyle çok hırçın ve sert gövde yapılarına sahip olmaktadır.Bu sebeple kenarları sivri gitarların çoğunda vuruk,kırık,çatlar sıkça görünmektedir.

Bu tarz gitarların size yaratacağı en büyük dezavantaj oturarak evinizde çalmak istediğinizde sizi rahatsız edebilirler.Gitar öğrenmeye başladığınızda sıkça gitar egzersizleri ve pratik yapacağınız kesin.Böyle bir gitarla oturarak uzun süre çalışmak sizi yorabilir.Bu konuda seçici olabilirsiniz.

Metal Gitar Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Metal gitar alırken dikkat etmeniz gereken başlıca konular şunlardır;

  • Pickups
  • Köprü
  • Tel Sayısı
  • Ölçü Uzunluğu
  • Marka

Yukarıda ki maddelere göre seçeceğiniz bir filtreleme yaptığınızda size uygun olan gitarın özelliklerini büyük ölçüde bulabilirsiniz.Gitarın rengi,ağaç yapısı ve stili gibi şeyler sizin zevkinize kalmış bir durum.

Metal Müzik İçin Nasıl Bir Manyetik Olmalı?

Manyetikler bir gitarın neredeyse tüm ses karakteristiğini yansıtan donanımdır.Gitar manyetikleri hakkında öncelikle detaylı bilgi almak için Gitar Manyetikleri Nasıl Çalışır? isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Biz metal müzik için doğru gitarı seçmeye odaklandığımıza göre buna göre manyetiklere odaklanmalıyız.

Single-Coil ve Humbucker Manyetikler

Single coil manyetikler adından da anlaşılacağı gibi tek bobinli manyetiklerdir.Humbucker manyetikler ise çift bobinli manyetiklerdir.

Single Coil(Tek Bobinli) Manyetikler

gitar manyetikleri ic yapisi
Elektro Gitar Manyetikleri İç Yapısı

İyi bir metal gitar almak istiyorsanız manyetikler arasında ki farkı iyi anlamanız gerekir.

Tek bobinli manyetikler rock,blues,reggae,funk,country gibi müzik türleri için idealdir.Yumuşak tonlara sahiptir kısaca metal tonlar için uygun değildir.

Tek manyetikli gitarlar ayrıca çok fazla dip gürültüsü yaparlar ,bundan dolayı metal tonlar için ugun değiller.

Fender gitarlar yukarıda söylediğimiz tür müzikler için uygundur.Metal tonlar için çok fazla uygun olmasa da pedal ve efekt aletleri ile desteklenerek çalınabilir fakat gerçek anlamnda metal müzik Fender klasmanına girmiyor.

Yukarıda ki Fender Stratocacster gitarın 3 adet single manyetiklere sahip olduğunu görüyorsunuz.İşte bu tarz manyetiklere sahip gitarlar metal müzik tonları içn uygun değildir.

Humbucker Manyetikler

Humbucker manyetikler sert ve keskin tonlar verebilirken tek bobinli manyetiklere nazaran dip sesler ve uğultular çok düşük seviyededir.

Metal için bir gitar ararken, aşağıdaki örnekte görebileceğiniz gibi iki humbucker alıcısı içeren bir gitar arayın.

 

Kalitesini ve ton aralıklarını şimdilik bir kenara bırakırsanız humbucker manyetikli gitarlar metal için mükemmeldir ve daha önce tek bobinli manyetiklerle gösterilen Stratocaster’a kıyasla çok daha iyi bir metal tonu üretir.

İki humbucker pikapına sahip olmak, metal gitaristlerle en sık göreceğiniz yapılandırmadır. Farklı setuplar mevcut olsa da temel anlayış bu şekilde olmalıdır.

Aktif ve Pasif Manyetiklerler Nedir?

Temel ve kısa tanımını yapmak gerekirse;

Aktif manyetikler gitarınızda ki bir pille çalışmaktadır.Pasit manyetikler ise pile ihtiyaç duymadan çalışırlar.Alacağınız gitar üzerinde aktif manyetik olması daha sert ve gür sesler elde edebileceğiniz anlamına gelmektedir.Bazı metal gitaristler aktif bazıları ise pasif manyetikler tercih etmektedir.Bu tamamen tercih meselesi olabilir.

İlk defa metal müzik için bir gitar alıyorsanız pasit manyetikli fiyatı biraz daha uygun bir gitar seçebilirsiniz.

Metal Müzik İçin Gitar Köprüsü Ne Olmalı?

Metal müzik için çift yönlü hareket edebilen Tremolo kolu olan Floyd Rose tip bir köprüye sahip gitar almanız önemlidir.Metal müziğin içinde tremolo kolu ile yapılan efektler bolca mevcuttur.Siz de metal gitar alıyorsanız bu özelliklerin sizin gitarınızda da olması iyi olacaktır.Sabit köprülü bir gitar aldığınız da yapabileceğiniz şeyler biraz daha kısıtlı olacaktır.

Metallica ve Slayer gibi birçok büyük grubun parçalarında tremolo kolunu sıkça kullandığını görebilirsiniz.

Tremolo kolu olmayan sabit köprülü bir gitar ile metal müzik yapılmaz mı?

Tabii ki yapılabilir fakat bu tamamen sizin hangi tarz grupların şarkılarına daha çok yakınsınız buna bağlıdır.Tremolo kolunun çok kulanıldığı bir parçayı çalamayacağınızı düşünürsek bu sizin sevdiğiniz ve çalmak istediğiniz parçaların sıklığına göre değişebilir.

Metal Müzik Gitarı Kaç Telli Olmalı?

Birçok kaliteli metal müzik parçaları 6 telli standart akortlu gitarlar üzerinde yapılmıştır.Fakat bu günümüzde çokta geçerli olan bir durum değil.

6 tel yerine 7,8 hatta 9 telli gitarlar ile yapılan kaliteli metal şarkılar bulunmakta.Gitar üzerinde ki tel sayısının çokluğu tamamen ne tarz müzikler yapacağınızla ilişkilidir.

7 ve daha fazla telli gitarlar alırsanız bu tarz metal gitarlar ile yapılmış parçaları çalabileceğiniz gibi 6 telli gitarlar ile de yapılan parçaları rahatlıkla çalabilirsiniz.Fakat tel sıralaması biraz farklı olacağından standart 6 telli gitaristlere göre biraz daha farklı bir çalış pozisyonu oluşacaktır.

Dinlediğiniz ve sevdiğiniz müziklere bir göz atın.Bu parçalarda nasıl gitarlar kullanılmış.Kaç telli olduklarına dikkat edin.

En İyi Metal Gitar Markaları

Günümüzde birçok gitar markası var ve birçoğu çok kaliteli metal gitarlar üretiyorlar.Yukarıda saydığımız detayları inceleyerek aşağıda sıralayacağımız bazı metal gitarlara bakabilirsiniz.Sıraladığımız markalar haricinde yukarıda ki kriterlere uyan gitarları da seçebilirsiniz.

Ibanez

 Ibanez GRG170DX İnceleme

Ibanez gitarları her çeşit müzik tarzına ve türüne uygun olduğu gibi metal müzik için de çok farklı seçeneklerde gitarlar üretiyor.

Ibanez metal gitar modelleri içerisinde RG Serisi gitarları oldukça popülerdir.RG serisini inceleyebileceğiniz gibi farklı alternatif gitar modelleri de mevcut.Sabit köprülü,floyd rose köprü,aktif ya da pasif manyetik gibi seçeneklerin yanında 6,7,8 hatta 9 telli modelleri de gitaristler tarafından oldukça ilgi çekici.

Jackson

Jackson Flying V “Randy Rhoads”
Jackson Flying V “Randy Rhoads”

Jackson gitar modelleri içerisinde en çok metal müziğe yön veren markalardan birisidir.Birçok marka çeşitli modeller de üretirken Jackson neredeyse sadece metal gitarlar üretiyor.Bu sebeple metal gitaristler arasında oldukça popüler ve sevilen bir marka özelliğini yıllardır kaybetmedi.6 telin yanında 7 telli gitarları da oldukça popüler.

Schecter

Schecter uzun yıllardır neredeyse sadece metal müzik gitarları üreten bir marka olmuştur.Uzun ve köklü bir geçmişe sahip olmasa da yılarca diğer markalar için yedek parça ürettiği için bu konuda oldukça tecrübeli bir firmadır.Bu sebeple metal gitaristler tarafından çok beğenilen ve kalitesini asla düşürmeyen bir marka olmuştur.

ESP

Kirk Hammett'ın Gibson Les Paul Custom
Kirk Hammett’ın Gibson Les Paul Custom

ESP deyince aklınıza ilk önce kesinlikle Metallica geldiğine eminim.Kirk Hammet ESP gitarlarını eline aldığında dünya da bu markaya hayran kaldı.Sadece imzalı değil farklı varyasyonlarda gitarlar üreten ESP’nin yan kuruluşu olan LTD markasınında gitarları oldukça kalitelidir fakat daha düşük bütçeli gitaristlere hitap etmektedir.

Gibson

Gibson Flying V

Gibson markasını anlatmaya neredeyse gerek yok dünyanın önde gelen gitar markalarından birisidir.Neredeyse her tarz için gitarları bulunan Gibson’ın metal gitarları olarak Flying V kasa gitarları oldukça popülerdir ancak en çok bilinen modeli tabii ki Les Paul kasa gitarlarıdır.Eğer Gibson alacak bir bütçeniz yoksa aynı ESP ve LTD kardeşliği gibi Gibson’ın yan kuruluşu olan Epiphone markasına göz gezdirebilirsiniz.Gibson kalitesine en yakın ve düşük bütçeli gitarları Epiphone tarafından üretilmektedir.

Sizde aklınızda ki soruları ve gitar modellerini yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Ücretsiz Telegram Kanalına Katılın
Ücretsiz
Giriş
0:00
0:00