Müzik

FL Studio Dersleri-Kurulum ve Ayarların Yapılması

FL Studio Hızlı Başlangıç Dersleri

FL Studio Hızlı Başlangıç Dersleri

Bu kılavuzda, ses cihazınızı ses MIDI izlerini kaydetmeye kadar FL Studio’yu nasıl çalıştıracağınızı ve çalışacağınızı göstereceğiz. DAW’yi başarıyla etkinleştirdikten ve kurduktan sonra, başlamak için aşağıdaki adımları izleyin.

DAW nedir bilmiyorsanız Gitar Amfisi Modelleme Yazılımları İsimli Makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Ses Kartınızı Kurun

FL Studio’da kayıt yaparken ilk adım, ses donanımınızı kurmaktır. Bilgisayarın yerleşik ses kartını veya harici bir ses arabirimini kullanıyor olsanız da, kaydetmeden önce FL Studio ses ayarlarında seçilmesi gerekir. FL Studio’yu ses cihazınızla yapılandırmak için aşağıdaki adımları izleyin.

FL Studio’ya Ses Kartı Nasıl Tanıtılır?

FL Studio’ya kayıt yapabilmeniz için önce ses cihazınızı seçmeniz ve aynı zamanda girişleri ve çıkışları etkinleştirmeniz gerekir. Ses cihazınızı seçmek için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Options tıklayın , Audio Settings’e tıklayın ve ardından açılan kutudan Ses kartınızı seçin.2. Buffer boyutunuzu arttırmanız veya azaltmanız gerekiyorsa , ses sürücüsünün ayarlar penceresini başlatmak ayarlamak için Show ASIO Panel düğmesine tıklayın. Buffer boyutunun azaltılması, gecikme miktarını azaltacaktır, ancak bilgisayarınıza bağlı olarak bozulmalara ve ses çıkışlarına neden olabilir. ASIO4all Eklentisinin ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için Asio4all Nasıl Kullanılır Resimli Anlatım konusunu inceleyebilirsiniz.

3. Ses Ayarları penceresinin sağ tarafında, Sample Rate yani örnekleme ayarlamanıza izin veren bir açılır kutu göreceksiniz .

Ses Aygıtını Göremiyor musunuz?

Ses cihazınız FL Studio’da görünmüyorsa, doğru sürücüleri indirip yüklediğinizden emin olun. Bazen ses kartları çalışıyor olsa bile tam yazılımları kurulmadığından FL Studio yada benzer DAW programları göremeyebilir.

FL Studio'nun Ses Ayarları penceresi
FL Studio’nun Ses Ayarları penceresi

Ses Parçalarını Oluşturma ve Kaydetme

Ses kartınızı bağlandığınız giriş ve çıkış kanallarınızı FL Studio ile ayarlandınız ise, sonraki adım bir ses parçası oluşturup kaydetmektir.

Kullanılan en yaygın iki ses yolu türü Mono (bir kanal) ve Stereo (iki kanal). Ses parçaları oluşturulduktan sonra, parçanın girişini ses cihazınızdan doğru kanala güncellemeniz gerekir. Ses parçalarınızı oluşturmak ve yapılandırmak için aşağıdaki adımları izleyin.

FL Studio’da ses parçaları oluşturmak için şu adımları izleyin.

1. Önceden açık değilse, açmak için Görünüm menüsüne tıklayarak Mikseri açın.

2. Sesinizi yada bağladığınız gitarınız yada herhangi bir enstrüman kaydetmek için buradan kanal seçmeniz gerekmektedir.

3. Mikser penceresinde gerekli kanal seçimlerini yapın.

4. Record düğmesine yani kırmızı noktaya basın . Kaydedeceğiniz sesin direk kayıt mı alınması yoksa edison isminde ki kayıt eklentisi vasıtasıyla mı kaydedilsin diye soran bir pencere görünecektir.

Edison mu yoksa Doğrudan Kayıt mı?

Edison eklentisi, ses parçalarınızı tek bir yerde kaydetmenizi ve düzenlemenizi sağlar. Küçük bir örnek kaydetmek istiyorsanız, bunu Edison’da yapabilir, düzenlemelerinizi yapabilir ve ardından örneği Playlist’e gönderebilirsiniz. Sesi daha sonra düzenlemek isterseniz, Doğrudan Playlist’e kaydedin, ardından Edison eklentisini düzenlemek istediğiniz ses parçasına yükleyin.

Yani şimdi kayıt alayım bittikten sonra açar düzenlerim derseniz direk kayıt alın.

Yok şu anda kaydettiğim ses bittikten sonra direk düzenlemem gerek derseniz edison la kaydedin.

Ben şahsen direk edison ile kayıt alıyorum.

FL Studio Mikser Penceresi ve Kanal Seçimi
FL Studio Mikser Penceresi ve Kanal Seçimi

MIDI ve Sanal Enstrümanlarla Çalışmak

Bir MIDI aygıtı kullanıyorsanız, FL Studio’nun önce bilgisayarınıza bağlı olduğunu bilmesi gerekir. Yani MIDI aygıtını taktıktan sonra FL Studio’yu açın.

Bazı cihazlar özel sürücülerin yüklenmesini gerektirebilirken, diğerleri bu MIDI cihazınızın kılavuzunu kontrol etmeyecek ve devam etmeden önce bu talimatları uygulayacaklardır. Hepsi kurulduktan sonra, FL Studio içinde seçilebilir ve MIDI verilerini kaydetmeye başlayabilirsiniz. Sanal enstrümanlar seçmek ve çalmak için aşağıdaki bölümleri takip edin.

MIDI Cihazınızı Etkinleştirmek

FL Studio’nun MIDI Aygıtı menüsü, MIDI donanım bağlantılarının yönetildiği yerdir.

Buradan, belirli MIDI bağlantı noktalarını veya donanımın kanallarını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. MIDI cihazlarınızın her birini etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Üstte ki araç çubuğundan Options Menüsüne, ardından MIDI Settings’e girin.

2. MIDI Seçenekleri penceresinden Input Settings bölümüne gidin . MIDI denetleyicinizi seçin ve Enable’a tıklayın . USB Ses Aygıtı görüyorsanız, bunu etkinleştirin ve Denetleyici tipini Genel Denetleyici olarak değiştirin.

3.  Donanım etkinleştirildiğinde ses alıp almadığınızı test etmek için bir tuşa basın.

USB ve MIDI Bağlantıları

MIDI cihazları DAW’nize USB veya MIDI aracılığıyla bağlanabilir. USB, genellikle cihaza güç verdiği için kullanılır, ancak USB hub lar MIDI cihazınıza güç vereceğinden diğer portlar da sıkıntı çıkabilir bu sebeple eğer mümkünse kendi gücünü dışarıdan alan cihazlar kullanmanızı tavsiye ederim.

FL Studio'nun MIDI Ayarları Penceresi.
FL Studio’nun MIDI Ayarları Penceresi.

Eklenti Ekleme

FL Studio’da eklentileri kullanmak için, mikser üzerinde aktif etmeniz gerekir.

Bazı eklentilerin sadece mono veya stereo olduğunu unutmayın, bu nedenle etkilerinizi kullanırken bunu aklınızda bulundurun. Eklentilerinizi FL Studio’ya eklemek için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Bir parçaya onlarca farklı efekt eklentileri eklemek istiyorsanız, Miksere gidin, birlikte çalışmak istediğiniz parçayı seçin ve yuvalardan birine tıklayın.

2. Bir sanal enstrümanı parça olarak eklemek için, üstteki araç çubuğundaki Add menüsünü tıklayın ve sanal cihazı seçin.

Örneğin FL Studio içerisinde VST plugin ile Guitar Rig , Amplitube , Revaler vs gibi programlar çalıştırdığınızı varsayalım.

Hemen altında ki başka bir yuvadan istediğiniz eklentiyi etkinleştirerek çalacağınız enstrümana efekt ekleyebilirsiniz.

Eklenti Optimizasyon İpuçları

  • Eklenti etkinliğini görüntülemek için pencerenin üstündeki CPU Yükünü izleyin.
  • Aynı eklentiyi (davul gibi) kullanan parçaları, birden fazla örneği çalıştırarak değil, bir FX veri yoluna göndererek projenizin performansını artırın.
  • Eklenti hazır ayarlarını oturuma veya bilgisayarınızdaki özel bir klasöre kaydedin.

Yeni Eklentileri FL Studio’ya Eklemek

FL Studio’yu kurduktan tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra yukarıda da bahsettiğim gibi Guitar rig Amplitube vb programları içerisinde çalıştırmak istediğinizde bu programlara ait vst pluginlerini FL Studio’ya göstermeniz gerekmektedir.

Guitar Rig , Amplitube gibi programlar yüklendiklerinde Program Files yada Program Files (x86) klasörü içerisinde VST Plugin isminde oluşan bir klasöre ufak dosyalarını bırakırlar.

Bu ufak dosyaları FL Studio ya göstermemiz gerekli ki yukarıda bahsettiğimiz mixer kısmından bu programlarımızı görüp çalıştıralım.

Yani program içerisinde program çalıştıracağız.

1. FL Studio’yu kapatın ve yeniden başlatın.

2. Options menüsünden Manage Plug-ins’e girin.

3. Eklenti penceresinde, eklentinizi yüklediğiniz klasörün listelendiğinden ve beyaz bir onay işareti olduğundan emin olun. Listelenmemişse, artı işareti simgesine sahip klasörü tıklayın ve ekleyin. Son olarak Tümünü Scan All tıklayın .

4. Tarama tamamlandıktan sonra, eklentinizi listeye yerleştirin ve beyaz onay işareti olduğundan emin olun.

5. Bundan sonra hala görünmüyorsa, takılı bulunduğu yeri not alarak eklentinizi yeniden kurmayı düşünün.

Eklenti hala görünmüyorsa…

FL Studio içindeki bir eklentiyi kullanabilmek için, formatın uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir. FL Studio, 32 ve 64 bit AU , VST2 ve VST3 eklentilerini destekler. Diğer formatlara sahip eklentiler kullanılamaz.

Yukarıda bahsettiğimiz VST Plugins klasörünü eğer Otomatik tanıyamadıysa kendiniz yönergeleri takip ederek göstermeniz gerekmektedir.

FL Studio‘yu hala denemediyseniz resmi sitesini ziyaret ediniz.

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

2 Yorum

  1. FL studio midi klavye ile çalışmak için çok iyi ve basittir ama bunun dışında enstrüman çalanlar için Studio One veya Reaper öneririm (bende ikisi de yüklü)
    Gitar efekt programları olarak da Guitar Rig , Amplitube yerine Bias Amp, S-Gear vb klansmanda vst’leri öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Ücretsiz Telegram Kanalına Katılın
Ücretsiz
Giriş
0:00
0:00