Gitar

50’li Yıllardan Günümüze Gibson Gitar Tarihi

Gibson gitarları arasında ikonlaşmış modellerinin tarihine ufak bir bakış yapıyoruz.

Gibson gitar tarihi ile sizlere keyifli bir yolculuk planlıyoruz.Uzun yılar boyunca gelişen gitar endüstrisinde önemli bir yere sahip olan bu firmanın tarihi ile ilgili önemli dönüm noktalarına kısa bir bakış yapıyoruz.

1950‘li yıllar boyunca Gibson uzun bir süre ünlü Les Paul gitarları üzerine yoğunlaşmıştı.Les Paul serisi gitarlar üzerinde yapılan en büyük değişikliklerden birisi 1958 yılında müşterilerinin istekleri üzerine Gibson, tek kesitli Les Paul Junior, TV ve Special modellerini çift kesitli gövde tasarımlarıyla modernize etmişti.

Yuvarlak hale getirilmiş boynuz yapısına sahip olarak revize edilen Junior ve TV modelleri 1958 yılında satışa sunulmuştu.1959 yılının sonlarında Gibson Les Paul Special ve Les Paul TV modellerini markalaştırma kararı aldı ve bu modellerin isimleri SG Special ve SG TV olarak yeniden isimlendirildi.Gibson 1952 yılında piyasaya sunduğu Les Paul (Goldtop) ile başlayan Solidbody elektro gitar serisininde sonunu getirdiğini göstermiş oldu.

1961 yılına gelindiğinde ise yuvarlak çift kesitli gitar tasarımları, sivri ve çift kesikli hafif eğimli bir gövdeye sahip son derece farklı bir tasarımla değiştirildi.

Bu yeni tasarım ‘SG‘ modeli olarak anılsa da, Les Paul‘un 1962 yılı sonuna kadar sözleşmesinin devam etmesi sebebiyle 1963 yılına kadar tasarımın ismi Les Paul olarak devam etti. Bu yıldan sonra artık Gibson Junior, Standard ve Custom modellerinin resmi adı SG olarak tanımlandı.

Bu yıllar elektro gitar endüstrisi için oldukça yaratıcı ve şekil değiştiren dönemlerdi.Müzik piyasası rock ‘n’ roll akımı sonrasında büük bir ivme kazandıkça, Gibson firmasının başkanı Ted McCarty rakipleri Fender ve Gretsch‘un devam eden başarısının farkında olduğundan yeniliçi yaklaşımlar test ederek piyasanın tepkisini ölçüyordu.

Bu yıllarda her ne kadar Gibson rakibi Fender ile iyi rekabet etmiş olsa da birçok farklı yenilikleri test etmesinden dolayı tam bir ikon model oluşturamamıştı.

Gibson tarihine baktığınızda neredeyse hiçbir zaman ilk denemelerinde başarılı olamamışlardır.Fender gitarlarına baktığınızda ise yaptıkları her değişiklik kalıcı olmuştur örneğin Stratocaster gitarlar çıktıklarında harika ivme yakaladılar.

Gibson, Fender ile rekabet etmek için Les Paul Standart ve Custom gitarlarına vibrato takmayı düşündüler fakat yine aşırı yenilikçi bir şekilde ortaya çıktığından fazla sevilemedi.Gibson bu konuda sadece Bigsby vibratolar ile başarılı olmuş görünüyor.

Gibson üzerine takılan birçok vibrato sistemi kulanıcılar tarafından çıkarıldığı görülmüştü.Belki firma acele etmese ve bazı yenilikleri zamana bıraksa daha başarılı olabilirdi.

Günümüzde bile vibrato sistemi olmayan modelleri daha çok sevilmekte.

Gibson Çift Kesim Tasarıma Geçiş

Durmadan farklı tasarımlar deneyen Gibson gitar , SG modeli üzerine yoğunlaştığında hem müzik marketler hem de gitaristlerden gelen geri bildirimler sayesinde 1960 yılına geldiklerinde çift kesimli gövde tasarımının doğru karar olduğuna ikna olmuşlardı.

Les Paul Special ve Junior modelleri zaten çift kesimli bir tasarıma dönüşmüştü sırada ise SG Standart ve SG Custom modellerini bu tarz bir gövde yapısına getirmek fikri vardı.Fakat nasıl bir tasarım daha doğru bir tercih olabilir ve gitaristlerin beğenisini kazanabilirdi?

1961 Gibson Les Paul Custom
1961 Gibson Les Paul Custom

Tam da bu zamanda Gibson fabrikasında çalışan Larry Allers isminde bir ahşap işçisi öne çıktı.Larry kaliteli bir ahşap ustasıydı ve gitarların yapımında çalışıyordu.Firma Larry isminde ki ustayı mühendis konumuna terfi ettirerek modellerin tasarımı ile ilgili fikirlerine başvurdu ve aslında herşeyi ona emanet ettiler diyebiliriz.

Gibson gitar firması olarak insanlardan gelen fikirleri satış rakamlarını vs bilgileri Larry ile paylaşarak daha doğru bir yol almayı düşündüler.Bu yıllarda zaten Les Paul modellerinin satış oranıda iyice düşüşe geçmişti.

Larry 1960 yılında tasarladığı ve piyasaya sundukları modeller büyük bir ilgi gördü ve satışlar yükselmeye başlamıştı.Bu satış rakamları ile cesaretlenen Gibson 1961 yılında yapılan dünyanın en büyük müzik fuarı olan NAMM organizasonuna sadece çift kesim gövde yapısına sahip gitar modelleri ile gitmeyi tercih etmişti.

Her ne kadar ilerin yolunda gittiği görülse de ilk birkaç yıl boyunca satışlar istenilen rakamlara asla ulaşamadı.Bu sebeple tek kesimli gövdeye sahip Les Paul gitar modelleri tekrar piyasaya sunulmaya başlandı.1968 yılına kadar bu şekilde inişli çıkışlı şekilde devam eden bir süreç oldu.Bu yıllarda ünlü gitaristler hala tek kesim gövdeli Les Paul gitarlar kullanıyorlardı ve SG modelleri istediği başarıyı bu sebeple yakalayamıyordu.Belki de birçok farklı tasarıma geçiş yapmaya çalışmak birçok gitaristin fikir ayrılığında olmasına yol açıyor ve tam bir ikon model ortaya çıkamıyordu.

Belli başlı bazı gitaristler SG modellerini kullanmış olsa da pek fayda sağlayamadı ve Gibson kendi kimliğini bulmakta gerçekten zorlanıyordu.Ayrıca bu yıllarda Amerika’nın batı kesimlerinde Fender gitarın hızlı yükselişi söz konusuydu.

Firma 60’lı yıllardan günümüze kadar birçok farklı tasarımlar denemiş olsa da SG modelleri son yıllarda büyük bir çıkış yakaladı ve tamamen ikonlaşmış Gibson modelleri piyasada bulunuyor.Gövde yapısı kesim şekli ve üzerinde bulunan tüm mekanik aksamı ile göz dolduran Gibson hiçbir zaman kalitesinden ödün vermediğini gösterdi.Amerika dahil dünyanın birçok ülkesinde dünyanın en iyi gitar markaları sıralamasında rakibi Fender ile başı çektiği bir gerçek.

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu