Gitar

Gitar Manyetik Yüksekliği Nasıl Olmalı

Manyetik yüksekliğini ayarlamak gitarınızdan aldığınız performansı arttırabilir.

Humbucker ve single manyetikler için doğru yüksekliği ayarlama konusunda sorular gelebiliyor. Bu yazımızda humbucker manyetiklerin yükseklik ayarı nasıl olmalı bu konuya değinmeye çalışacağız.

Humbucker manyetikler sadece daha büyük single manyetikler olarak algılanmamalıdır. Bu sebeple single manyetiklerin yükseklik ayarları ve bağlantı prensipleri humbucker manyetikler için geçerli olmayacaktır.

Genel olarak konuşursak, single manyetiklerde karşılaşılan akort sorunlarına, sustain süreleri gibi değişkenlere ve manyetik parazitler gibi durumlarla karşılaşmadan humbucker manyetikleri tellere daha yakın olarak konumlandırmak mümkün.

Single Manyetik ve Humbucker Manyetik Arasında ki Farklar

Manyetiklerde Sorun mu Var?

Gitar üzerinde manyetikleri ayarlamak önemli ama çoğu zaman gözden kaçan bir işlemdir. Bazı gitar üreticileri bile bu konuya çok önem vermeyebiliyor. Sıfır gitarlara müzik marketlerde baktığımızda hepsinin birbirinden farklı yükseklik ayarları ile geldiğini görebiliyoruz. Bu gitarları satın alan kullanıcılar aldıkları seslerde bir sorun olup olmadığından emin olamıyor ve “Bir sorun var sanki” ya da “Manyetiklerde sorun var” gibi sorular sormaya başlıyorlar.

Bu sorulardan sonra konuya doğru hakim olmayan kişiler “O gitarın manyetikleri dandik” , “Stok manyetikleri çıkart” , “X marka manyetik al” gibi cevaplar üretebiliyor.

Her ne kadar fiyat performansa göre stok manyetiklerin ton kaliteleri değişken olsa da bu sorunu belirli bir seviyeye kadar çözebilirsiniz.

Pek çok yeni gitarist, sıfır aldıkları gitarlarının kutudan mükemmel şekilde ayarlanmış manyetik yükseklikleriyle geldiğini düşünür ve fabrika ayarlarının değiştirilmesinden korkar. Bu problemi çözmek için sadece ufak bir tornavida yeterli.

Humbucker yüksekliğini ayarlamak

Yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi bir cetvel yardımı ile manyetik ile tel arasında ki mesafeyi ölçüyoruz. Öncelikle en kalın telin son perdesine basılı tutarak cetvel yardımı ile manyetik ve tel arasında ki mesafeyi ölçelim.

Manyetik ve tel arasında ki olabilecek en üst seviye için son perdeye bastığınızda manyetik ile tel birbirine çarpmadığı (tel titreşim üretirken de çarpmadığını varsayalım) mesafe olarak kabul edebiliriz.

Bu seviye sizin manyetik yüksekliğini ayarlayabileceğiniz en son seviyedir. Bu seviyeden daha aşağı yapmak tamamen tercih meselesidir.

String Action Gauge isimli kullanışlı bir araç var. Bu kullanışlı araç, yalnızca manyetik yüksekliğini değil, aynı zamanda tel yüksekliğini, eşik yüksekliğini, somun yüksekliği gibi birçok ölçümü yapabiliyor. Benzer bir ürün bulabilirseniz evinizin bir köşesinde olmasını tavsiye ederim.

Manyetik Yüksekliği Ne Kadar Olmalı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi manyetik ile tel arasında ki mesafe tamamen sizin kendi kişisel tercihinize kalmıştır.Bu konu hakkında tamamen olması gereken bir kural yok. Örnek vermek gerekirse;  1950’li yıllarda Gibson, hem sap hem de köprü konumunda ki manyetiklerin hem bas hem de tiz tarafları için 1/16″ (1,6 mm) mesafe önerdi. Fakar günümüzde ise köprü manyetiği ve sap için 3/32″ (2,4 mm) yükseklik önermekte.

Bu seviyeleri referans alarak kendi gitarınızda tercih ettiğiniz manyetik yüksekliğini ayarlayabilirsiniz.

Farklı yükseklik ayarlarında alacağınız performanslarda ufak değişiklikler görebilirsiniz. Hem ses tonu ve seviyesi hem de sustain oranlarında değişiklikler gözünüze çarpabilir.

Yaptığınız ayarları ve değişiklikleri yorum kısmından yazabilirsiniz.

 

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
0:00
0:00