Konservatuvara Nasıl Girilir (2021-2022)
Konservatuvar ve giriş koşulları ayrıca başımızdan geçen konservatuvar hikayesi

Konservatuvar Nedir?
Konservatuvar İtalyanca da müzik yapılan yer anlamına gelmektedir.İtalya’da Rönesans Dönemi‘nde hastanelere bağlı bulunan yetim evlerine konservatuvar adı veriliyordu.Yıllar içerisinde bu durum değişerek bugün müzik eğitimi veren okullara konservatuvar denilmektedir.
Tiyatro, müzik, bale, modern dans, heykeltıraşlık gibi bir çok alanda eğitim veren konservatuvarlara girilebilmek için ÖSYM tarafından yapılan Üniversite sınavından belirli puan alındıktan sonra her okul kendi özel yetenek sınavlarını düzenler ve yeterli bulunan öğrenciler okula kabul edilirler.
Konservatuvar Kontenjanları
Kazandığınız okul belli olduktan sonra mülakat sınavları başarı ile geçilmesi gerekmektedir.Maalesef konservatuvar bölümleri çok düşük kontenjanda öğrenci kabul ettikleri için büyük bir yığılma söz konusu oluyor.
Aşağıdaki tablo Mimar Sinan Üniversitesi’ne aittir.
Gördüğünüz gibi önemli olan konservatuvar mülakat sınavı olduğundan test sınavlarından istenen puan düşük.Konservatuvara alınacak öğrenci kontenjanı 10 ile 40 kişi aralığında bölümlere göre değişiyor.
Bu sebeple tekrar tekrar sınava girenler ile birlikte yılda ortalama bir bölüm için 1000 kişi civarında başvuru oluyor.
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNE NASIL GİRİLİR?
Konservatuvar Mülakat Soruları
Şimdi sizlerle birlikte bazı konservatuvar bölümleri mülakat sınavlarında neler ile karşılaşacaksınız inceleyelim.
Konservatuvar Müzik Bölümü Giriş Şartları
Birçok kişinin öncelik verdiği konservatuvar bölümlerinden biriside müzik bölümüdür.Tabi talep çok ancak kontenjan az olduğundan kazanma şansına bayağı düşebiliyor.Konservatuvar müzik bölümü okumak istiyorsanız yapılan temel mülakatlar şunlardır;
Konservatuvar müzik bölümü enstrüman mülakatı sınavında sizden birden fazla şarkı çalmanız istenerek enstrüman üzerinde ki hakimiyetiniz gözlemlenebilir.
Şan yani ses sınavında ise sizden yine en az 2 adet şarkı söylemeniz istenebilir. Yapacağınız nağmeler,vurgulamalar,pes ve tiz yerlerdeki ses aralığınız gözlemlenerek puan verilmektedir.
Konservatuvar işitme sınavında eğitmenin verdiği bir sesin piyano üzerinde hangi nota olduğu gibi testler ile kulak seviyeniz ölçülür.Ayrıca ritim tekrarı yapmak, yani piyano üzerinde eğitmenin yaptığı ritmin aynısını sizin yapmanız istenebilir.
Konservatuvar Oyunculuk Bölümü
Konservatuvar bölümleri arasında en çok istenen ancak daha farklı zorlukları olan bir diğer bölüm ise oyunculuk bölümüdür.İstediğiniz konservatuvar oyunculuk bölümü bulunan üniversitelerden birisine kayıt yaptırdığınızı varsayalım.Üniversitelerin resmi internet sayfalarında mülakata girecek adayların listesi belli olmaktadır.
Size verilen mülakat sınavı tarihinde sıranızı bekleyip eğitmenler karşısında tirat oynayarak kendinizi gösteriyorsunuz.
Oyununuzu sergiledikten sonra en fazla iki ya da üç gün içerisinde 2.aşamaya hak kazanan adayların isimleri yine internet üzerinden yayınlanır.
Eğer burada isminiz varsa tebrik ederiz çünkü ortalama mülakat adaylarının yarısından fazlasını elemiş bulunuyorsunuz.
2.aşamada size neden oyunculuk,neden bu okul gibi kitleyici sorular sorulacaktır.
Bu bölümde de net ve emin cevaplar verirseniz son asılan asil listede adınızı görebilirsiniz.
Konservatuvar Sahne Tasarımı
Genellikle canlı model çizimi istenerek el becerinizi göstereceğiniz belirli teknik mülakatlardan geçiyorsunuz.
Konservatuvar Kursları
Konservatuvar için hangi bölümü istiyorsanız o bölüm için hazırlanan özel kurslara gitmeniz sizin avantajınıza olacaktır.Bu kurslarda bölüm ile alakalı olarak tam olarak ne yapılacağı size öğretilecektir.
Eğer konservatuvar kurslarına gidecek zamanınız ya da imkanınız yok ise daha önce kazanan arkadaşlardan bilgi alabilir neler ile karşılaştıklarını sorabilirsiniz.Burada kurs isimlerini vermek ticari olarak hemde siz adaylar için etik olmayacaktır.
Konservatuvara ile ilgili yorumlarınızı yazarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kendi Konservatuvar Hikayem
Sizlere kendi başımdan geçenleri aktararak size fikir olmak istiyorum.
Başımdan geçenlerden sonra detaylı bilgiliere ulaşabilirsiniz.Bunu için dikkatlice okursanız sevinirim.Yıllar önce bir hevesle teknik eğitim almak isteyip konservatuvara girmeye çalışmıştım.
Herkes konservatuvar’a girmek kolay yeaaa çok puan istemiyormuş barajı geç yeter dediler.Tabii bizim zamanımızda şimdi ki gibi elimizin altında internet yok anında bilgilere ulaşamıyoruz. Millet öyle diyorsa öyledir hevesle sınavlara girdik.
Sınav sonucunda 200 küsür puan almıştım ki normalde rezillik 🙂
Her üniversitenin belirlediği puan farklıdır. Girmek istediğiniz üniversitenin sayfasından girmek istediğiniz bölümün giriş sınavı yönergelerini okuyup ona göre hazırlanmanız gerekiyor.
Aslında olay şu ister güzel sanatlar bitirin ister başka bir okul farketmiyor amaç mülakatlar…Benim başıma gelen durum şu oldu.Sınava girdim kazandım tabi sevinç hat safhada çünkü 3 5 tıngırdatıyoruz ya kesin alırlar beni havası var.
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarını kazanmışım…Baktım kontenjanlara alacakları öğrenci sayısı 20.Bu çok az bir kontenjan.Aradım hemen okulu ve bir kadın çıktı telefona ona neler yapmam gerek ne istiyorsunuz orada ne soracaksınız falan derken bana söylediği şu oldu
Ortaokul ve lise döneminde paralı olarak burada müzik bölümü okuyan öğrencinin 6 senede öğrendiği bilgiyi ve beceriyi senin bize göstermen lazım ki seni alalım .
Birde o zamanın parasıyla 100 TL de harç var ister kazan ister kazanma…Bende o bilgim olsa okulda ne işim var diyerek kapattım telefonu ve müzik eğitimim orada son bulmuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi (Benim Açıkladığım Durumu Yaşatan Okul 🙂
İstanbul Devlet Konservatuvarı
Konservatuara girmek istiyorum inş
Kafamda ki bazı sorular gitmiş oldu teşekkürler.
merhabalar konservatuvar sınavınde şan sınavı zorunlu mu yani şarkı söylemek zorunda mıyız sadece enstrüman ve işitme sınavı olabiliyo mu
mesela ben gitar istiyorum mülakata girdikten sonra ne gibi işlere girebilme şansım var gitar öğretmenliği okumak istiyom mesela ben
Kazandiginizi varsayarsaniz okulun belirli dallarda ders programlari bulunmakta.
Konservatuar icerisinde farkli dallarda eğitim alabilirsiniz.
Ben liseyi tam bitiremedim acaba açıktan bitirip konservatuara girebilir miyim ?
Liseyi açıktan okuduktan sonra sınavlara girebilirsiniz.
Ben küçük yaşlarda müziğe başlamadım sesimin iyi olduğu söyleniyor ve bi kaç senedir gitar ve bu yıl piyano çalmaya başladım. Ses için de bu yıl biraz ders aldım. Acaba hem enstrümanlar hem sesim için çalışsam kazanabilirmiyim konservatuar?
Tabii ki neden kazanamayasınız ki?Siz kendinizden emin olun ve gerekli bilgilere ders alarak çalışın.İnşallah gönlünüze göre olur herşey
Konservatuarın hangi bölümünü istediğinize de bağlı. İstediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümünün gerekli yönergelerini okuyup, o yönergeye çalışmanızda fayda var ve ders almanız şart! Çok yetenekli değilseniz biraz zor olur girmeniz.
Bu sene tekrardan üniversite sınavına giricem ama konservatuar istiyorum sesim baya kişiler tarafından beğeniliyor fakat hiç bir enstrüman çalmasını bilmiyorum konservatuara enstrüman çalamasanda kabul edilir mi
Teşekkür ederim
Güzel sanatlar sınavına gireceğim müzik kulağım da var ama hiç ders almadım kendi çabalarımla girermiyim.
Tabii ki girebilirsiniz ancak soracaklari sorular ve yazılı sınavlar da sorun yasayabilirsiniz.
Ancak özel kurslar ile bilginizi sınama şansınız olur ve konservatuar için ne kadar bilgilisiniz görmüş olursunuz.
Şimdi ben azeriyim ve Mimar sinanda muzik eytimi almak istiyorum.. Azerbaycanda 4 yil kollec okudum muzikli ilgili dirijorluk fakultesini bitirdim ve devami olaraq Turkiyeye gelmek isterim.. şimdi ben ne gibi sinavlar vereceyim acaba yani burdaki diplomayla oraya kayd ola bilirmiyim ve ya başka nasil kayt oluna biliyor bilmek isterim
Süleyman gardaş azerbaycan ve türkiye arasında üniversite konusunda denklik sınavları var sanırım.
Eğer diploma denklik sorunu olmuyorsa girebilirsiniz.
bence kendi okulunu yada burada ki okullara sorman daha iyi olur
telefonla ara sor daha kesin cevaplar alırsın.
Bağlama çalarak konservatuara girebilirmiyiz yani bağzı yerlerde gördüm de bağlama yazmıyordu bölümlerde bilen biri cevaplayabilir mi?
Tabii ki bulunmakta devlet konservatuarı Türk Halk müziği bölümleri bulunmakta.
Bu bölümlerde ki eğitimler kendi halk kültürümüz üzerine verilmektedir.
Örneğin Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında
Türk Müziği
Temel Müzik Solfeji ve Teorisi
Türk Halk Müziği Bilgileri
Türk Halk Müziği Repertuvarı
Türk Halk Müziği Derleme ve Notalama Teknikleri
Halk Bilimi
Türk Müziği Tür ve Biçim Bilgisi
Stüdyo ve Sahne teknikleri
Müzik tarihi
Bölümleri bulunmakta.
Türk Halk Müziği – Ön lisans 3 yıl (hazırlık dahil)
Türk Halk Müziği – Lisans 5 yıl (hazırlık dahil)
Tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız güzel bir içerik ortaya çıkarmış. Teşekkürler…
Şahsi fikrim zamanında benim durumumu yaşamış olanlar dışında senin dediğin gibi sadece sınavı kazanıp hiç ön bilgisi olmadan sınava giren ve kazanamayanların yanında 4 5 kere girip kazanamayanlar da var bu gözünüzü korkutmasın lakin
https://muzikveyasam.com/mimar-sinan-guzel-sanatlar-nasil-girilir.html bu konuda biraz daha detaylandırmaya çalıştım.
Ama mümkünse maddi durum ve zamanınız varsa bi kursa gidip onların genel tecrubesinden faydalanmak mantıksız değil.
Şimdi ben durumu izha ediym liseyi bitirdim üniversite okuycam konservatuar okumak istiyorum sahne sanatları okumak amacım sınavlarına katılıcam ama tereddütte kaldığım bir konu var yetenek sınavına gitmeden önce başka bir yerden kurs veya ders veren başka bir yerden eğitim alıp yetenek sınavlarına öyle katılmak şart mı yani sınava girmeden önce bilmem gerek şeyler var mı yani illki bilgi sahibi olmam mı gerek, gerek tabi ama ne kadar bir bilgi? Teşekkürler
Arkadaşlar bana lütfen yardım edin liseye başlıcam öbür yıl ama sağlık lisesine gidicem burda konservatuğar yok ve bu yıl yeni gitar kursuna gidiceğim konservatuğar okumak için güzel sanatlar lisesine veya başka bişe yapmak şart mı lütfen cevap verin.
Kadir kardesim amaç ileride konservatuara girmek ise illaki guzel sanatlar okuman gerekmiyor.
Sağlik lisesini bitirirken konservatuar sinavlarina girersin.
Tek fark su oluyor su an tam rmin olmamakla birlikte sinavda guzel sanatlar okuyanlar en az 160 puan almasi diger liselerden mezun olup sinava katilanlarin 180 ustu almasi sart.
Yani her sekilde konservatuar sinavini gecmek cokda zor degil tabii puanin yuksek olmasi sansini arttirir.
Onemli olan okullara gore mulaakatlar.
Tabii guzel sanatlar okuyan arkadaslar daha muzik yada diger dallarda temel egitimi alacagindan sanslari daha yuksek.
En fazla 21 yasında mı olmk gerekiyor
Neslihan Hanim universiteler 21 yas siniri koyarak belirli mulakat kriterleri belirlemistir.
Guzel bir yazi olmus tecrube ettikleriniz
Acaba cok zormu ki konservatuar da yaptiklari mulakatlar.
Tecrubeli arkadaşlar yazacaktir ancak ornek veriyorum %10 nota % 20 yazili sinav % 50 uygulamali sinav vs gibi okullarin istekleri mulakatlari oluyor yani konservatuara girmek icin tek bir mulakat yetmeyebilir.