Majör ve Minör Akorlar (Detaylı Anlatım)
Bu yazımızda Majör ve Minör Akorlar nedir bunları görücez.
La ,Re , Sol , Do ailesi akorlarını çalmayı göstermeye çalışıcaz.
Majör ve Minör akor ailelerini açıklamadan önce şunu düşünerek başlayalım , yukarıda belirttiğimiz akor aileleri bir ağacın dalları gibidir.
Örneğin bir şarkının başladığı ilk akor genellikle hangi aileden olduğunu belli eder.
Diğer devam eden akorlar da onunla aynı aileden gelen diğer akorlardır .
Akorların farklı özellikleri vardır; bu özelliklerin, akorların güzel ya da çirkin olmalarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Özelliği, akoru oluşturan farklı notalar arasındaki ilişki olarak da tanımlayabilirsiniz; ya da yalnızca, akorun nasıl duyulduğu olarak.
Majör olma özelliğinin dışında, diğer özellikteki akorlar şunlardır: minör, 7’li, minör 7’li ve majör 7li. Aşağıdaki liste, bu farklı akor çeşitlerinin her birinin özelliklerini açıklar.
- Majör akorlar: dengeli duyulan basit akorlardır.
- Minör akorlar: yumuşak, hatta bazen hüzünlü duyulan basit akorlardır.
- 7’li akorlar: hüzünlü duyulan canlı akorlardır.
- Minör 7’li akorlar: yumuşak ve canlı duyulur.
- Majör 7’li akorlar: parlak ve canlı duyulur.
- Her akor çeşidi, farklı bir ses karakterine sahiptir ve genellikle bir akoru yalnızca duyarak onun hangi çeşit olduğunu ayırt edebilirsiniz. Örneğin, la (A), re (D) ve mi (E) akorlarını çalarak majör akorun nasıl duyulduğuna bakabilirsiniz.
Şimdi başlayalım…
La AİLESİ AKORLARINI ÇALMAK
La ailesi akorları gitar da sık kullanılan bir akor ailesidir. Hem bu akorları çalmak basittir hemde basit olduğundan bir çok şarkıda karşımıza çıkmaktadır.
La ailesinde ki temel akorlar ise La(A) , re (D) ve mi (E) akorlarıdır.
Bu akorların her birisi majör akordur.
[icon name=”exclamation-triangle” class=”fa-2x” unprefixed_class=””] Bir akor harfinin sonuna “m” harfi geliyorsa minör gelmiyorsa majördür. Örnek; A(la majör) Am(La minör) [icon name=”exclamation-triangle” class=”fa-2x” unprefixed_class=””] Unutmayın, akor basarken, parmaklarınızın ucundaki etli kısmı, perdenin tam arkasına (akor burgularına yakın olan yere) gelecek biçimde yerleştirirsiniz. Parmak uçlarınızın klavyeye dik açıyla basması için parmaklarınızı kıvırın ve sol elinizdeki tırnakların kısa olduğundan, böylelikle de teli klavye üzerinde sonuna kadar basabilmenize engel olmadıklarından emin olun.Şimdi Akorlarımızı tanıdığımıza göre bu akorları Pena Yada Tırnağınızı sırtıyla sürterek yukarıdan aşağı doğru çalınız.
Bu akorları sol elinizi düzgün diğer tellere çarpmayacak şekilde alıştırarak basmaya çalışın.
Akorları basmak başlangıçta biraz acı verici olabilir.
Ne kdar güçlü olursanız olun eğer daha önce gitar çalmadıysanız parmak uçlarınız yumuşaktır.
Bu yüzden gitar teline basmak parmak uçlarınız için acı verici olacaktır.
Yeni başlayan birisi için oldukça normal bir durum.
Tamaen rahat çalmak ve acınızın yok olması için bir süre bu duruma katlanmalısınız .
Nasırlaşmış yani ölü deri ile kalınlaşmış parmak uçlarınız bi süre sonra acı hissetmeyecek ve daha rahat tellere basabileceksiniz.
Benim için bir artısıda şu oldu artık sol elimle çay götürürken daha çabuk elim yanmıyor 😀
Şunu unutmamalısınız ki nasırlı parmakları oluşturmak zaman alıcaktır elleriniz parmaklarınız ağrıdığında bırakmasını da bilmelisiniz.
Majör ve Minör Akorlar konusunda bir diğer başlığımızda;
Re AİLESİ AKORLARINI ÇALMAK
Re ailesi; re(D) mi minör(Em), sol(G) ve la(A) temel akorlarından oluşur.
Böylece re ailesi la ailesi ile iki temel akoru paylaşıyorlar(re ve la) ve iki yeni akor daha oluşuyor, bunlarda mi minör ve sol.
Yukarıdaki La ailesinde bulunan akorları ve basılışlarını öğrendiğinizi varsayarsak re ailesi için 2 akor daha yani mi minör ve sol akorlarını öğrendiğimizde toplam 2 akor ailesini de çözmüş oluruz.
Kafanız karıştıysa tane tane tekrar okuyun ilk başta biraz afallayabilirsiniz. (Tecrübe ettim 🙂
Majör ve Minör Akorlar öğrenmek için;
İYİ ÇALMAK İÇİN TAVSİYE
Ne kadar çok çalışırsanız, o kadar iyi çalacağınızı bilmeniz önemlidir. Ama daha da önemli olan şudur ki; ne kadar çok çalışırsanız, o kadar çabuk iyi çalarsınız. “İyi çalmak” için belirlenmiş kesin bir çalışma süresi olmasa da, her gün en az 30 dakika çalışmak iyi olur. Ayrıca, genellikle bir haftalık çalışma süresini (mesela üç buçuk saat) bir seansa sığdırmaktansa, düzenli aralıklarla çalışanın daha iyi olduğu kabul edilir.
[icon name=”check” class=”fa-2x” unprefixed_class=””] Her gün çalışmak için zaman ayırın. [icon name=”check” class=”fa-2x” unprefixed_class=””] Gitar çalan arkadaşlarınızla bir araya gelin ve ne yaptığınızı dinlemelerini sağlayın. [icon name=”check” class=”fa-2x” unprefixed_class=””] Dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden (TV, sohbet, annenizin sizi yemeğe çağırmak için kapınızı vurması, vb.) uzak, yalnız kalabileceğiniz bir çalışma ortamı oluşturun. [icon name=”check” class=”fa-2x” unprefixed_class=””]Dinlemeyi sevdiğiniz ve öğrenmek istediğiniz tür müziklerin Guitar Pro dosyalarını sitemizden indirip çalmaya çalışın.Sol AİLESİ AKORLARINI ÇALMAK
Aşağıda sol ailesinde çalmanız gerekecek iki yeni akor olan la minör ve do akorları için gerekli parmak numaralarını göreceksiniz.
Bu iki akorun parmak numaralarının benzer olduğuna dikkat edin; her iki akorda da birinci parmak 2. tel üzerinde birinci perdeye, 2. parmak da 4. tel üzerinde ikinci perdeye basılıyor. (Bu iki akorun birinden diğerine geçmek için, yalnızca üçüncü parmağın, eklenerek ya da kaldırılarak, yerinin değiştirilmesi gerekir). Bu iki akor arasında hareket ederken, bu iki parmağı telin üzerinde tutun. Yeni pozisyona geçmek için parmaklarınızın hepsini kaldırmak zorunda olmadan akor değiştirmek, her zaman daha kolaydır. Farklı akorların paylaştığı notalara ortak notalar denir. Bu akorların her birinde, 6. tel üzerindeki “X” sembolüne dikkat edin. Do ya da la minör akor çalarken o teli çalmayın. X yazan teli de ritim atarken basarsanız hem o akorun tam sesini alamaz hemde farklı ve gereksiz ses duyarsınız.
Zamanında babalar öyle bir matematik yapmış ki 1 ses eksik 1 ses fazla olunca ı ıh olmuyor paşam..
Do AİLESİ AKORLARINI ÇALMAK
Bahsedeceğimiz son kor ailesi de “Do” ailesi akorlarıdır.
Do tonu çalması en kolay tondur.Sebebi ise piyanodaki tüm beyaz tuşlar do ailesidir.
Tabii bizim işimiz piyano olmasa da önemli bir bilgi.
Do ailesini en son gösteriyorum çünkü hem en kolay aile hemde içinde bir sürü akor var 🙂
Do ailesi, sol(G) , re minör (Dm) mi minör (Em) , fa (F) sol (G) ve la minör (Am) temel akorlarından oluşur.
Konu başından itibaren bahsettiğimiz la,re ve sol ailesi akorlarını çalıştıysanız sadece 2 akor daha öğrenmeniz gerekicek. re minör ve fa.
Eklenen bu iki akoruda öğrendiğiniz de tüm temel majör ve minör akorları öğrenmiş olacaksınız.
Gitar öğrenmek için büyük bir adım değil mi!
Do ailesi akorları aşağıdaki gibidir.
F Akorunu bir çok kişi temel akorlar arasında en zor basılanı olarak görürler.
Çünkü tellerde hiç boş tel kalmadan tüm parmakların bastığı bir akordur.
Ayrıca Barre olarak basılması gerekir yani işaret parmağınız 1. perdede ki 1 ve 2. tele ve en üstteki 6. tele baskı uygulaması gerekir.
İlk başta zor gelsede aslında kolay bir akordur.
(Tabii sana kolay 🙂 )
işaret parmağınızı barre sistemiyle bastığınızda üsteki tellerde cızlama boğuk ses gibi sorunlarla karşılaşacaksınız.
Merak etmeyin daha yolun başında tıkandık ne zormuş bunu basmak ben bırakıyorum demeyin.
Sakın!!
Daha çok uzun yolumuz var.
Şimdilik temel akorlar nelerdir.
Nasıl basılır öğrenmiş olduk.
Sıra sizde evinizde çalışmalara başlayın daha önce de dediğimiz gibi çok çalışmaya çalışmayın az ama temiz olsun öz olsun zamana bırakın parmaklarınız yolunu bulacaktır.