Müzik

MIDI Nedir? Nasıl Kullanılır?

MIDI, müzisyenler ve müzik yapımcıları için en önemli araçlardan biridir.

Dijital araçlar ile müzik yapıyorsanız illa ki MIDI ile karşılaşmış ya da onunla çalışıyorsuuz demektir.

MIDI son derece güçlü,etkili bir araçtır ve onu kullanmak ilk başta kafanızı karıştırabilir.

MIDI kullanmak ilk başta zor gibi gelse de gerçekten etkili olduğunda sizin için vazgeçilmez olacağından emin olabilirsiniz.

MIDI Nedir?

MIDI, dijital müzik donanımının aynı dili konuşmasını sağlayan bir iletişim standardıdır.

MIDI, Musical Instrument Digital Interface‘in kısaltmasıdır . Bilgisayarların, müzik aletlerinin ve diğer donanımların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür.

MIDI ilk olarak 80’lerin başında , artan dijital müzik donanımı miktarını standartlaştırmak için geliştirildi. Donanım üreticileri,bilgisayarlar gibi dijital cihazların müzik konusunda birbirleri ile uyumlu şekilde iletişime geçebilmesini amaçlamıştı.

Roland‘ın kurucusu Ikutaro Kakehashi, 1981’de Oberheim, Sequential Circuits ve Moog dahil olmak üzere diğer büyük üreticilere standart bir enstrüman dili fikrini önerdi.

Müzikal bir performansın tüm özellikleri ile birlikte dijital olarak iletmek o yıllar içerisinde büyük  bir hedefti.Ayrıca bunun bir sınırı olmamalıydı. MIDI standartının mimarı olan kişiler 1980’li yılların teknolojisi ile birlikte karmaşık olan tüm müzikal davranışları dijitalleştirmeliydi. Gerçekten o günler için büyük bir hedef olduğu kesin.

Belirli evrelerden sonra tamamen sonuca varmış olan MIDI standardı nihayet 1982’de açıklandı. Kakehashi ve Dave Smith, yıllar sonra yani 2013 yılında MIDI standartı üzerinde ki rolleri sebebi ile Grammy Ödülü aldılar. Her ne kadar geç kalınmış olsa da…

MIDI standartı hakkında kabaca genel bilgileri öğrendikten sonra MIDI nasıl kullanılır başlayalım.

MIDI Nasıl Kullanılır?

MIDI, yaptığınız müzik projesinde farklı roller alabilmektedir.Bunlardan bazılarıı biliyor olabilirsiniz.
Örneğin; bir şarkının hazır MIDI dosyasını DAW programınıza attıktan sonra her kanala farklı enstrümanlar vererek çalışmasını sağlamış olabilirsiniz.

Şunu unutmayın ki , MIDI hiçbir zaman gerçek bir ses sinyali iletmez; ilettiği yalnızca bilgidir. Bu, bir MIDI klavyenin synth veya sample gibi yerleşik bir ses kaynağına sahip olmaması durumunda ses çıkarmayacağı anlamına gelir! Yukarıda ki örneği hatırladınız mı?

Hazır MIDI Paket Kullanmak

MIDI paketleri daha önceden hazırlanmış olan dosyalardır.Bu dosyaları DAW programınız içerisine ekleyerek farklı sinyal akışları elde edebilirsiniz.Günümüzde iyice popüler hale gelen bu yöntem hem müzik yapımcılarını memnun ederken hem de farklı mzük türleri için paket hazırlayan ve ticari olarak satan kişiler için gelir yaratıyor.

DAW içerisine atacağınız herhangi bir MIDI kalıbına istediğiniz VST plugini ekleyerek çalışmaya başlayabilirsiniz.

MIDI paketleri çok kullanışlıdır, çünkü yeni başlayan yapımcıların müziklerinde daha karmaşık akorları, davulları ve melodileri hızla kullanmaya başlamalarını kolaylaştırırken, daha kısa bir müzik teorisi öğrenme eğrisi gerektirir.

MIDI Kurulumu Nasıl Yapılır?

MIDI kullanmanın birçok farklı yolu olsa da müzik üreticilerinin bilmesi gereken belli başlı kurulumlar vardır.

En yaygın 3 MIDI kurulumuna göz gezdirirsek;

DAW ve MIDI Controller

En basit ve yaygın olarak kullanılan setup şekli ev tipi stüdyo ve MIDI kontroller kurulumudur diyebiliriz.

MIDI kullanmanın basit, taşınabilir ve en kolay yoludur.

VST eklentilerinin yardımıyla bu kurulum, MIDI denetleyicinizi tam da size uygun hale getirecektir. Milyonlarca farklı synth, davul , gitar ve daha bir çok enstrümanı VST pluginler ile destekleyebilirsiniz.

MIDI klavyelerin neredeyse hepsinde DAW programları üzerinden tuş atama ya da farklı görevler vermek için gerekli ayarları desteklemektedir.

MIDI klavye üzerinde hangi tuşun ne yapacağını tamamen DAW üzerinden ayarlayabilir ve kendi düzeninizi kurabilirsiniz.

DAW , MIDI Controller ve Synth

MIDI arayüzünüzün dönüştürme görevlerini yerine getirmesiyle, DAW sıralayıcınızdaki MIDI izleri gerçek donanım sentezleyicilerini kontrol edebilir.

Bu, notları girmek ve düzenlemek için tüm dijital araçlarınızı ve tekniklerinizi kullanabileceğiniz ve bunları gerçek bir sentezleyiciyle veya herhangi bir MIDI özellikli cihazla çalabileceğiniz anlamına gelir.

MIDI arayüzleri ve kontrolörleri

MIDI arabirimleri, MIDI bilgilerini USB üzerinden bilgisayarınızın içine ve dışına göndermenize izin veren cihazlardır.

Resim: Sweelee

Donanım synth’leri ve davul makineleri gibi harici MIDI donanımıyla çalışmak için mükemmeldirler. Hatta bazılarında, stüdyonuzdaki her olası cihazı barındırmak için birden fazla MIDI I/O çifti bulunur.

MIDI denetleyicileri , yerleşik bir giriş aygıtına sahip özel bir MIDI arabirimi türüdür. MIDI denetleyicilerinde bulunan tipik giriş yöntemleri piyano tuşları ve basınca duyarlı pedlerdir, ancak çoğu diğer parametreleri de kontrol etmek için düğmeler ve kaydırıcılar içerir.

MIDI Kabloları Nedir Nerelerde Kullanılır ?

MIDI kabloları nedir ve nerelerde kullanılır ?

Bunlara 5 pinli DIN kabloları denir ve geleneksel MIDI cihazında bulunmaktadır.
MIDI kabloları Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

MIDI, dijital müzik donanımınıza bağlanmak için özel kablolar gerektirir. Bu kablo türünü daha önce de gördüğünüze ya da bir cihazın arkasında girşinin bulunduğunu görmüşsünüzdür.

Bazı ekstra kompakt donanımlar, ¼” veya ⅛” dengeli TRS kablosu üzerinden MIDI kullanır . Bu durumda, 5 pinli konnektör kullanan cihazlarla arayüz oluşturmak için özel kablolar veya dönüştürücü kutuları kullanmanız gerekebilir.

MIDI arabirimleri (ve bazı ileriye dönük MIDI sentezleri) genellikle bilgisayara USB kullanarak bağlanır.

En yaygın 3 MIDI kurulumu

MIDI kullanmanın bir çok yolu vardır. Genellik ile kullanılan tipik ve yaygın olan 3 farklı MIDI kurulumunu inceleyelim.

En basit ve en yaygın MIDI kurulumu, bir ev stüdyosunda DAW’ınızla bir MIDI denetleyicisi kullanmaktır .

VST eklentilerinin yardımıyla bu kurulum, MIDI denetleyicinizi olmasını istediğiniz şeye dönüştürür: Milyonlarca farklı synth, davul , gitar veya hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey.

Piyano sekansları düzenleyebilir ve parçalarınızı çalmak için kontrol cihazının yardımıyla manuel olarak notalar girebilirsiniz.

Ayrıca birçok MIDI denetleyicisi, DAW’ınız aracılığıyla da atanabilen düğmeler, pedler ile birlikte gelmektedir.

Bilgisayar, MIDI ve Synth

MIDI klavyeniz ile birlikte DAW üzerinde yazdığınız tüm MIDI bilgilerini, kullanacağınız gerçek bir synth aracı ile kontrol edebilirsiniz.

Bu durumda, DAW’ınız tüm MIDI bilgilerini göndermek ve sıralamak için ana merkez görevi görür.

DAW Piyano rulosunu kullanarak, her bir donanım birimine herhangi bir MIDI kanalında herhangi bir nota dizisini çalma talimatı verilebilir.

Donanım sıralayıcı, davul ve synth

Tüm MIDI kurulumlarının illa ki bilgisayar odaklı olması gerekmez.

Bu örnekte, DAW’nizin MIDI düzenleme özelliklerinin yerini bir donanım sıralayıcı alır.

Sıralayıcı MIDI THRU kullanarak bilgileri üç cihaza gönderir: iki synth ve bir davul.

Bu kurulum, tamamen donanımından oluşan mini bir DAW teçhizatı gibidir. Çoğu yapımcı, bilgisayarlar müzikte yaygın olarak kullanılacak kadar ucuz olmadan önce MIDI’yi bu şekilde kullandı.

MIDI 2.0 Nedir?

MIDI gerçekten uzun ömürlü bir standarttır. 80’lerden beri 1.0 sürümünde olması da bunun kanıtıdır.

Protokolün orijinal mimarları, dijital araçların iletişim kurması için bir yol yaratma konusunda harika bir iş çıkardılar fakat MIDI’nin başlangıcından bu yana teknoloji dünyasında çok şey gelişti.

Bu noktada MIDI standartının, müzik teknolojisinin gelişimine uyum sağlaması gerekiyordu. Bir kere, en basit modern dijital teçhizatın gücü ve hızı bile 80’lerde tasarımcıların üzerinde çalıştıklarından ışık yılı ötede diyebiliriz.

Dijital müzik cihazlarının nasıl etkileşime girmesi gerektiğine dair fikirler de değişti.

Bütün bunlar, tamamen yeni MIDI 2.0 standardının geliştirilmesine yol açmıştır. Henüz tamamen çıkmadı, ancak yakın gelecekte dijital müzik prodüksiyon olanaklarını büyük ölçüde genişletme potansiyeline sahip.

Yani hala MIDI 1.0 protokolünü kullanmakta olduğumuz bir gerçek.

Resmi olarak yeni protokolde neler olacağı netlik kazanmamış olsa da MIDI 2.0’ın neleri içereceğinin genel taslağı şöyle:

  • Çift yönlü iletişim—MIDI iki yönlü bir yol olacak!
  • Daha yüksek çözünürlüklü MIDI sinyalleri 16 ve 32 bit!
  • Çok daha fazla MIDI kanalı
  • Web tabanlı entegrasyon

Detaylar hala gizli ama birçok üretici MIDI 2.0 için heyecanlı olduğu kesin.

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Ücretsiz Telegram Kanalına Katılın
Ücretsiz
Giriş
0:00
0:00