Müzik

Podcast Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Muhteşem Podcast Kılavuzu

Podcast için gerekli ekipmanlardan nasıl kullanıp nasıl yayınlayacağınıza kadar muhteşem rehber

Podcast,genellikle radyo programları, videolar v.b. gibi internet üzerinden feed yardımıyla bilgisayar ve taşınabilir cihazlar (cep telefonu, tablet vs.) üzerinden ister canlı ister sonra dinlenmesi amacıyla geliştirilen sisteme podcast denir.

Podcast,YouTube üzerinden video yayınlamaktan biraz daha farklı sayılabilir.Anlık olarak takip edilebilir ve gerekirse daha sonra dinlenebilir olması sebebiyle günümüzde çok popüler bir sistemdir.Podcast nedir aslında biliyorsunuz genellikle günümüzde radyo programlarının spotify gibi platformlardan kullanıcıların kaçırdıkları yayınları tekrar izlemesi ya da dinleyebilmesi için sıklıkla kullanılır.

İster amatör bir radyo yayıncısı olun,isterseniz kendi müziklerinizi yayınlayan birisi olun podcast gerçekten sizin işinize yarayacaktır.Şimdi bir podcasting nasıl olunur bunu inceleyelim.

Podcast Konu Seçimi

Podcast yapmak için öncelikle konu seçimi önemlidir.Hangi konu üzerine yayın yapacaksınız?Belki bir siyaset konusu ya da müzik hakkında konuşma yapabilirsiniz.Radyo programlarında ki birçok konuyu incelemek sizin için ilham kaynağı olabilir.Podcasting genellikle konuşma odaklı bir platform olduğu için müzik,film,uzmanlık alanı gibi kategorilerden hangisi hakkında konuşacağınızı kesinleştirmeniz gereklidir.

Bunun için size yakın gördüğünüz bir radyocudan ya da bir medya sektöründe ki birisinden tavsiye alabilirsiniz.Dinleyicilerin keşfetmek istediği konuları,soracakları soruları arada yapılacak seviyeli şakalar gibi önceden kesinleştirmeniz gerekmektedir.

Podcast’i Yaratıcı Hale Getirin

Yayın içerisinde kullanacağımız konu,soru ve cevap gibi materyalleri oluşturduk.fakat içerik türleri hakkında daha net bir fikir sahibi olmak gereklidir.İyi bir podcast yayıncısı olmak sadece konuşmaktan ibaret değildir.

Jingle

Mesela yayın sırasında nasıl bir müzik kullanacağınızı seçmeniz gerekebilir.Bunlara kısaca “Jingle” diyoruz.Radyolarda reklam aralarında ya da bir konu değişiminde,haber,hava durumu,trafik durumu gibi bilgiler verileceği zaman konunun değiştiğine işaret etmek için belki de programın başlangıç ve bitişlerinde kullanmak için kendinize özel bir müziğiniz olmalı.

Siz konuşma yaparken arka planda hafif şekilde çalan bir jingle gerekli olabilir.Bu hem dinleyicileri sizden uzaklaştırmaz hem de programınızı daha neşeli ve keyifli hale getirebilir.

Spotify,podcast gibi yayınlarınızı hedef kitlenize ulaştıracağınız platformlarda her ne kadar konuşma ve ses ağırlıklı yayın yapıyor olsanız da bir ikon,slogan,resim,logo gibi materyallere ihtiyacınız olacak.Bunları oluşturmak için profesyonel bir destek alabileceğiniz gibi Amatör seviye de Photoshop kullanmak bile işinizi görecektir.

Tarzınızı Belirleyin

Konuyu belirlediniz,jingle logo ve bunun gibi konularıda hallettiniz diyelim,peki yayına girdiğiniz andan itibaren konu işleyişini nasıl ilerleteceksiniz.

Örneğin;bir konu hakkında konuşma yaparken bu süreyi ne kadar uzun tutmalısınız,dinleyicilerinizin sıkılmaması için ufak müzik araları verebilirsiniz.Yapacağınız konuşma da geçen konular ve çalacağınız müzikler belki de yapacağınız minik yarışmalar hedef kitlenizi belirlemede size yardımcı olabilir.Radyo programcılarını ya da sizin gibi podcast yayıncılarını dinleyerek bu konu hakkında büyük fikirler edinebilirsiniz.

Birçok radyo programcısı twitter üzerinden günün konusu üzerine yorumlar alarak bunları yayın sırasında cevaplayarak diğer dinleyicilerin neşeli vakit geçirmesini sağlamaktadır.

Konuşurken yapacağınız tonlama,vurgular,görüntülü yayın yapacağınız kamera olacak ise oda içerisinde ki hareketleriniz çok önemlidir.

Yayınlarınıza ister tanınınsın ister tanınmasın uygun bir misafir alarak yayını karşılıklı konuşma şeklinde daha akıcı hale getirebilirsiniz.İnsanlar misafiriniz ve sizin farklı düşüncelerinizi dinlemeken ve kendilerine pay çıkartmaktan hoşlanabilir.

Dikkat edeceğiniz kısım ise gelen kişinin hakkında bilgi sahibi olmanızdır.Örnek olarak bir müzisyen çağırdınız ve ne sorabilirsiniz?Bu müzisyen yeni albüm mü yaptı,ya da bu zamana kadar neler yaptı,biografisi ve diskografisi hakkında bilgileriniz olmalı ki yayın sırasında sanki 40 yıldır tanıyor gibi hissettirmelisiniz.

Podcast yayını yaptığınız tarihlerin disiplinli ve devamlı olması gerekir hergün ya da haftanın belirli günlerinde hangi saatlerde yayın yapmayı planladıysanız bu plana sadık kalın çünkü dinleyicileriniz sizi o tarihte bekliyor olacak.Siz bu disipline uymazsanız dinleyicilerinizi kısa sürede kaybedebilirsiniz.

Podcasting mikrofonlar

Bilinen bir gerçek podcast yapacaksanız kaliteli ve güzel bir mikrofona ihtiyacınız olacak.Mikrofon konusunda genellikle uygun fiyat ve kullanım kolaylığından dolayı USB kondenser mikrofonlar tercih edilmektedir.Bu mikrofon türleri size rahatlıkla yetecek olmasına karşın Profesyonel yayıncılar bu iş için özel ve geniş ses esnekliği sağlayan mikrofonlar kullanmaktadır.Bu mikrofonların çok pahalı olması sebebiyle USB kondenser mikrofonlar size fazlasıyla yetecektir.

Usb kondenser mikrofon olarak Blue Yeti model mikrofonları inceleyebilirsiniz.

Mikrofon Ekranları

Mikrofonun ekranı mı olur demeyin.Eğer yayını yapacağınız yer özel olarak hazırlanmış bir stüdyo ortamı değil ise yayını yaptığınız odanın ses kalitesine muhtaç kalmak zorundasınız.Odanın akustik seviyesi geçirgenliği,dış sesler gibi birçok etken mevcut.Evinizde yayın yaparken dışarıda seyyar satıcının sesinin yayında duyulmasını istemezsiniz sanırım.

Bundan dolayı mikrofondan sesin doğru bir ses tonu ile insanlara ulaşmasını sağlamak için portatif mikrofon ekranları tercih edebilirsiniz.

Yine mikrofonlarda olduğu gibi mikrofon ekranlarında da amatör ve profesyonel seviyede ürünler mevcut.

Podcast için Mixer

Podcast yayını yapmak için gerekli ekipmanlardan bazılarını sıraladık.Bu ekipmanlardan en önemlilerinden birisi de mixer.Mixer ile mikrofon sesinizi,arka planda jingle müziği,konuklarınızın mikrofon ve ses ayarları gibi sesleri kontrol edebilmeniz gerekmekte.Siz konuşurken arka planda ki jingle müziğinin daha az şekilde duyulabilmesi,konuklarınızın seslerinin daha net duyulabilmesi,konuşma aralarında çalacağınız müziklerin ses seviyesi,yayına giriş çıkışları gibi birçok noktada sizin ihtiyacınız olacak olan bir ekipmandır.Podcast için mixer konusunda birçok seçenek olsa da podcast yayınına yeni başlayacaklar için Alesis MultiMix 8 mixer uygun bir ürün olabilir.

Podcast Yazılımları

Eğer kayıtlarınızı PC üzerinden yapacaksanız daha sonra bu ses kayıtlarını birleştirerek bir podcast oluşturacaksanız bunun için Müzik programlarına ihtiyacınız olacak.Bu müzik programları sayesinde kesme,birleştirme,ses kalitesini ayarlama gibi işlemleri hızlı bir şekilde yapabilir ve kayıtlarınızı yayına alabilirsiniz.Bu işlemleri yapan birçok program mevcut ve ayrıca size bir DAW yazılımı gerekebilir.

Giriş seviyesi için Audacity profesyonel anlamda ise (geniş yelpaze olsa da) Adobe Audition programlarını önerebiliriz.

Ayrıca Eski Bir Bilgisayarda Müzik Yapmak İçin 4 Kolay Yol isimli yazıyı da inceleyerek bu konuda basit bir bilgisayarınız bulunuyorsa sizin için faydalı olabilir.

Podcast Yayını Yapmak

Podcast yayınları yapmak için gerekli temel ekipmanlar artık elimizde var.Bunları belli bir seviye de kullanmayı da öğrendiğimizi varsayalım.Evinizi stüdyoya çevirmeye hazır mısınız?

Hadi yayın yapmaya…

Sahne Ayarlama

Artık burası sizin sahneniz ve ne isterseniz onu yapabilirsiniz.Tüm gerekli ekipmanlarınızın elinizin altında olduğundan ve yayın sırasında hemen müdahale edilebilecek şekilde düzenleyin.Mixeriniz ve laptopunuz yanyana hemen önünüzde olabilir ve mikrofonunuz ağzınızla eşit seviyeye gelecek şekilde yukarıdan aşağı ya da aşağıdan yukarı ayaklar ile sabitlenebilir.

Yazılım Ayarları

Aynı titizliği programlarımız konusunda da yapmalıyız.Örneğin Audacity kullanıyorsanız programınızın tüm ses ayarlarını yaparak mikrofon mixer gibi ekipmanlar ile bağlantılı olmasını ve ses ayarlarını yapmanız gerekli.

On Air

Tüm ekipman hazır,yazılımlarınız hazır ve ses akışında sıkıntı yok.Birkaç ses denemesi yaptınız ve kayıt sırasında ya da podcast yayını sırasında sıkıntı yok.O zaman On Air ışığını yakın ve podcast yayınları yapmaya başlayabilirsiniz.

Bu işi yaparak büyük paralar kazanan sponsorlar bulan birsürü insan var.Siz neden bunlardan birisi olmayasınız ki.

 

 

Daha Fazla Göster

Okumadan Geçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu