Preamp ve Poweramp arasında ki farklar nelerdir?

Gitar amfileri dünyasında, insanların preamp ve poweramp (amplifikatör-amfi) terimlerini duymuş olmanız muhtemeldir.Gitar çalmaya yeni başladığınız zamanlar da preamp ve poweramp nedir arasında ki farklar nelerdir? bilmiyor olabilirsiniz.Size göre sadece bir amfi olabilir ama sandığınız gibi değil.Şimdi preamp ve poweramp arasında ki farkları inceleyelim.
Preamp ve Poweramp Arasındaki Fark (Basit)
Çoğu zaman, bir gitar amfisi satın alan insanlar, aslında üç bileşenden oluşan “combo amfi” aldığını bilmiyor olabilir.Herhangi bir müzik marketten aldığınız amfi aslında 3 adet devreden oluşan komplike bir üründür.
Gitar amfisi 3 temel parçadan oluşur;
- Preamp
- Güç Amfisi (Poweramp)
- Hoparlör kabini
Siz önünde hoparlör olan üzerinde özelliklerine göre bazı tuşlar olan biraz ağır bir kabinden oluşan amfi aldığınızda içerisindeki 3 temel unsurun da farklı görevleri bulunduğunu bilmeniz gerekir.
Preamp ve Poweramp Arasında ki Farklar
Preamp, gitarınızın zayıf olan çıkışını güçlendirmekten sorumludur. Bu alanda yapılan ses,efekt,EQ gibi ayarlar hoparlörden duyulacak kadar yüksek değildir.Preamp üzerinde sesin nasıl bir hal alacağı örneğin gain değerinin ne olacağı sesin yüksekliği ya da reverb gibi özel efektlerin değeri ayarlanarak küçük bir ses sinyali oluşturulur.Bu ses sinyali gitarınızın manyetikleri tarafından oluşturulup amfiye gönderilen sinyaldir.Burada bahsettiğimiz değişiklikler uygulanarak ikinci amfi katına gönderilir.
Poweramp ise bu sinyalin ses seviyesini yükselterek gerektiği kalitede işleyip hoparlörlere gönderir.Hoparlörlere giden yükseltilmiş ses sinyali buradan duyulur.
Birçok gitara yeni başlayan arkadaşlar volume potansı üzerinden ses değerini ayarlamaktalar.Peki hiç dikkat ettiniz mi ayrıca üzerinde master yazan bir potansiyometre daha var.Aslında volume ayarı amfinin sesini değil preamp katında sesin ilk sinyal seviyesini yükselterek poweramp bölümüne daha güçlü sinyal göndermesidir.
Çok Kanallı Amplifikatörler
Amplifikatörünüzün iki veya üç kanalı olduğunda, her kanalın kontrolü , güç amplifikatörünüze ulaşmadan önce ayarlanır.Yukarıda bahsettiğim gibi sizin bas tiz volume ayarlarını yaptığınız alan amfinin preamp katıdır.
Bu tür gitar amfilerinde her kanal için ton değişkenliklerini ayarlarken ses seviyesini ise güç katı üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Güç Amplifikatörleri
Evimizde ya da stüdyomuzda kullandığımız elektro gitar amfileri içerisinde ilk başta bahsettiğimiz gibi bir de güç katı bulunmaktadır.Bu noktada bas tiz efekt gibi ayarları yapılarak preamp katında düzenlenen ses sinyali bir hoparlöre iletilerek sesin duyulacak şekilde dışarı cıkması sağlanır.Bazı amfiler de ki genelde dijital amfilerde güç katına sinyal gitmeden önce değişkenliklerini bilgisayar üzerinden ayarlayabilmeniz için jack girişleri bulunmaktadır.Bu noktalarda bilgisayar üzerinden verdiğiniz değerler düzenlenerek güç katına gönderilir.
Güç amfilerinin 3 temel ayarı bulunmaktadır. Bunlar;
- Volume
- Presence
- Reverb
Gitar amfileri üzerinde bulunan Presence ve Reverb efektleri varsa bu özellikler güç amfisi katında uygulanmaktadır.Bu ayarlar preamp katından sonra uygulandığı için ister tek kanal ister 3 kanalı amfiniz olsun tüm kanallara aynı efekt uygulanır.Bazı gitar amfisi üreticileri bu özellikleri preamp katında da gerçekleştiren aplifikatörler üretebiliyor.
Bu ayarlar uygulandıktan sonra ses seviyesi ile birlikte hoparlörlere iletilerek amfi gücü kaç watt ise o değerde duyulur.
Basit bir şekilde düşünürsek preamp katı amfinizde ince ses ayarlarını üstlenirken poweramp yani güç katı amfinizin ağır yüklerini ele alır.
Peki profesyonel gitaristlerin yaptıkları gibi combo bir amfi değilde ya amfinizin preamp katı , güç amfisi katı ve hoparlör kabinini ayrı ayrı kulanmak istersek ne yapmalıyız?
Kafa Preamp (Head Preamp)
Kafa amfileri yukarıda da bahsetttiğimiz gibi volume,gain,EQ gibi ayarları üstlenmektedir.Bu tip kafa amfileri raf tipi olabildiği gibi kabin içerisinde de üretilebilirler.Kafa preamp,ses sinyalini üzerinde bulunan ayarlar ile düzenlemekle görevli oldukları için bu amfiler yüksek ses ile çalışmamaktadır.Sadece düzenleyebilirler ve onların güç amfilerine ihtiyaçları var.
Kafa Amfileri (Head Amp)
Kafa amfileri görünüş olarak daha basit bir yapıda görünmektedirler.Preamp üzerinden gelen sinyali ses seviyesi olarak yükseltmek onların temel görevleri olduğu için üzerinde sadece volume ve açma kapama tuşları görebilirsiniz.
Hoparlör Kabinleri
Preamp ve güç amfisinde düzenlendikten sonra hoparlörler ile sesler mükemmel şekilde duyulmaya başlar.Güç amfinizin çıkış gücüne uygun olan hoparlör kabinini seçtiğinizden emin olmalısınız.
Profesyonel gitaristlerin bu 3 temel faktörü ayrı ayrı kullanmasının ana sebepleri farklı ses tonları alabilmek için farklı markaların ürünlerini kulanmak istemesi ya da tek tek üretilen bu amfilerin daha kaliteli olmasından kaynaklı olmaktadır.
Sizde preamp , poweramp ve hoparlörler hakkında yorumlarınızı yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.