Bilmeniz Gereken 55 Elektro Gitar Teknikleri
Elektro gitar teknikleri öğrenmeden olmaz...

Elektro gitar teknikleri ; Elektro gitar, diğer enstrümanlardan çok daha fazla sağ ve sol el teknikleri gerektirmektedir. Bu derste blues, rock, caz, metal ve diğer çağdaş müzik türlerinde bulunan en popüler elektro gitar teknikleri hangileri onları inceleyeceğiz.
Elektro Gitar Teknikleri
Elektro gitar teknikleri nelerdir?
- Strumming
- Picking
- Legato
- Slides
- Bending
- Harmonics
- Tapping
- Vibrato
- Whammy Bar
Diğer Temel Elektro Gitar Teknikleri
- Alternate Tunings
- Using a Capo
- Double Stops
- Barring
- Palm Muting
- Arpeggiation
- Staccato
- Accents
- Pickscrapes
- Slaps & Pops
- Palm Punching
- String Skipping
- Volume Swell
- Wah-Wah
Yukarıdaki gördüğünüz elektro gitar teknikleri listesindeki her başlığı kısaca açıklamaya çalışalım.
Strumming
Strumming Türkçe karşılığı tıngırdatmak anlamına gelmektedir.Bu aslında bildiğiniz sağ eliniz ile gitar tellerine vurarak oluşturduğumuz ritimlerdir.
Klasik ya da akustik gitarlarda yukarı aşağı vurarak ritim çalmayı çok gördüğünüze eminim.Farklı ritim isimleri ve bunların aşağı-yukarı (up-down) vuruş şekillerini görüyoruz.
Fakat elektro gitar işin içine girince bu pek aynı olmuyor.Kulandığımız cihazlar,amfiler,efekt pedalları vs işin içine girince sesleri karıştırmadan doğru bir şekilde çalmak gerekiyor.
Bunun için diğer teknikleri daha iyi anlamamız gerekmekte.
Bu konuyu biraz daha açalım.
Downstrokes

Downstrokes Türkçe karşılığı aşağı yönlü vuruş olabilir. Neredeyse gitara yeni başlayan her gitaristin yaptığı harekettir.Gitarı elinize aldığınız da ilk olarak teli yukarıdan aşağı doğru çalmıştınız değil mi?
Peki teknik bunun neresinde diye sorabilirsiniz.Elektro gitar teknikleri içerisinde sağ el pena hareketleri olarak en çok kullanılan teknik downstrokes olabilir.
Bu tekniği en iyi kulananlardan birisi de Metallica grubu solisti ve ritim gitaristi James Hetfield.
Upstrokes

Upstrokes elektro gitar tekniği aslında yukarıda bahsettiğimiz tekniğin tam tersidir.Pena hareketi aşağıdan yukarı yönlü olarak teller çalınmaktadır.
Her inişin bir çıkışı vardır misali ritim çalarken ya da solo yaparken sadece yukarıdan aşağı (downstrokes) yapmak hızınızı sınırlayacaktır.
Bundan dolayı aşağıdan yukarı doğru yapılacak harekete de alışmanız gerekmektedir.
Çalışmalarınızı yukarı ve aşağı şeklinde yapmaya özen gösterebilirsiniz.Bu sayede Alternate Picking tekniği için temel öğrenmiş olursunuz.Kas hafızanızı geliştirmeden Alternate picking tekniğine girmeniz sizi yavaşlatabilir.
Picking Teknikleri
Elektro gitar teknikleri içerisinde en popüler tekniklerden biri de picking teknikleridir.Bu başlık altında birçok farklı picking tekniğine değineceğiz. Alternate picking, tremolo picking, fingerpicking, hybrid picking, chicken picking, banjo rolls, Travis picking, rakes, sweep picking, economy picking.
Alternate picking tekniği

Alternate Picking tekniği kısaca penayı yukarı aşağı şekilde tellere vurma tekniğidir.Bu tekniğin birçok avantajı bulunduğu gibi dezavantajlarıda bulunmaktadır.Gitara başlarken en çok kullandığımız tekniklerden biriside alternate picking tekniğidir.
Her tele vuruşumuzda bir kez yukarı doğru birkez aşağı doğru pena hareketi yapılır. Bu elektro gitar teknikleri, downstrokes ve upstrokes hareketinin arka arkaya yapılması diye düşünebilirsiniz.
Alternate picking tekniği için daha fazla bilgiyi Alternate Picking Tekniği (Detaylı Anlatım) ve alternate picking egzersizleri için 7 Alternate Picking Egzersizi isimli yazılara göz gezdirebilirsiniz.
Tremolo Picking Tekniği
Elektro gitar teknikleri listesinde tercih edilen tekniklerden birisi de tremolo picking tekniğidir.
Tremolo picking , basitçe açıklamak gerekirse belirli bir süre boyunca bir notaya yüksek hızda gerçekleştirilen bir alternatif picking biçimidir.Tremolo picking tekniğinde ustalaşmak istiyorsanız disiplin ve pratik gerektirdiğini unutmamak gerekir.
Tremolo picking egzersizi için birkaç örnek gösterelim.
Bu egzersiz örneği aslında alternate picking egzersizi de sayılabilir.Alternate picking tekniğinden farkı tek nota üzerinde hızlanması.
16’lık Tremolo Picking Tekniği Egzersizi

Bu kadar hızlanabiliyorsanız hem alternate picking hem de tremolo picking tekniğini öğrendiniz diyebiliriz.
Şimdi vereceğimiz son örnek ise herkesin bildiği Pulp Fuction – Misirlou parçasının introsu sayılabilir.
16’lık Değişken Tremolo Picking Egzersizi
Fingerpicking
Fingerpicking örnek
Fingerpicking tekniği aslında hepinizin yakından bildiği arpej tekniğidir.Elektro gitar teknikleri arasında ne işi var diye soracak olursanız bu tekniğin sadece klasik ya da akustik gitarda olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Fingerpicking ve fingerstyle tekniklerini asla birbiri ile karıştırmamalısınız.Basit ve herkesin anlayacağı şekilde açıklamak gerekirse;
Fingerpicking : Kalıp odaklı arpej çalım şeklidir.Arpej Tekniğinizi Geliştirecek Dersler isimli yazıya bakabilirsiniz.
Fingerstyle : Tamamen kalıp odaklı değil,tınıların içerisinde solo,şarkı sözleri gibi sesleride duyabildiğiniz tekniktir.Bu teknik fingerpicking tekniğine göre zor sayılabilir. Bu teknik için en iyi örnek sanırım Sungha jung isimli Youtuber sayılabilir.
Fingerstyle örneği
Tabi bunun yanında böyle hayvanlarda var.
Hybrid Picking
Elektro gitar teknikleri içerisinde sizi biraz zorlayacak tekniklerden birisi de Hybrid Picking tekniği sayılabilir. Hybrid Picking tekniği ; pena ile alternate picking yaparken aynı anda (sol-si-mi) tellerine fingerstyle tekniği uygulayıp birleştirerek uygulanan bir tekniktir.Hybrid picking tekniği bu iki tekniğin birleştirilmesi sebebiyle sizi ilk başta zorlayabilir.
Chicken Picking
Pena, orta parmak ve yüzük parmağı kombinasyonuyla yapılan picking tekniğidir.Bu tekniğin ismini gördüğünüzde Hybrid picking tekniği ile aynı olduğunu anlayabilirsiniz.Country vb tarzlarda elektro ve akustik gitarlar ile bu teknik yapıldığında hoş ve güzel sesler elde edebilirsiniz.
Banjo Rolls
Banjo rolls gitar teknikleri gerçekten bizim yabancı olduğumuz bir teknik.Bu gitar tekniğinin var olduğunu bilsemde teknik hakkında bilgim maalesef yok.Araştırmalarıma göre bazı güzel sayfalar buldum.
Banjo rolls bu sayfada bulunan örnekleri inceleyebilirsiniz.
Travis Picking
En popüler fingerstyle gitar tekniklerinden birisi olan bu tekniğe Travis picking denmektedir. Elektro gitar teknikleri açısından bize yine biraz uzak bir teknik olduğunu söyleyebiliriz.Travis picking tekniğini gitarda nasıl kullanacağınızı öğrenerek, sadece country müziğini değil, ragtime’dan blues’a kadar birçok müzik türüne ekleyerek farklı sesler yakalayabilirsiniz. Adını country gitaristi Merle Travis‘ten alan Travis picking tekniği, baş parmağı sabit çeyrek notalarda iki (ve bazen üç) bas teli arasında değiştirerek elde edilirken, diğer 3 tel üzerinde etkilidir.
Hybrid picking ile benzer özelliklere sahip olsada arpej tekniği açısından farklılık göstermektedir.Akustik gitarlarda daha çok kullanılan bir tekniktir. Bununla ilgili güzel bir video bırakıyorum.
Sweep Picking Tekniği
Elektro gitar teknikleri içerisinde en popüler tekniklerden birisi sweep picking tekniğidir.Pena hareketinin yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya şeklinde ilerlemesi ile yapılır. Sweep picking konusunda Gitar Teknikleri-Sweep Picking Tekniği ve Egzersizleri isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca 10 Muhteşem Sweep Picking (Süpürme) Egzersizi ve Tekniği isimli yazı ile de kendinizi geliştirebilirsiniz.
Economy Picking Tekniği
Economy picking ,Alternate picking ve sweep picking ile benzer özelliklere sahip olsa da ikisinin karışımı diyebiliriz.Economy picking tekniğinde amacımız alternate picking ile yaptığımız hızlı sağ el bilek hareketini sweep picking ile birleştirerek minimum seviyeye indirmektir.
Doğru şekilde öğrendiğinizde size hız konusunda büyük katkılar sağlamaktadır.
Economy picking hakkında daha fazla örnek görmek isterseniz Jens Larsen sayfasına göz gezdirebilirsiniz.
Legato Teknikleri
Legato Nedir?
Legato gitar yada farklı bir enstürman üzerinde notaları ardışık bir şekilde çalma şeklidir.Legato tapping tekniğine yakın bir sistem olsa da sadece sol elle yapılan bir çalma sistemidir.
Legato konusunda ki bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.Gitarda Legato Tekniği Nedir? Legato Egzersizleri
Hammer On
Hammer on tekniği türkçe tabiri ile çekiçleme tekniğidir.Bu teknik solo gitaristlerin vazgeçilmez olarak kullandığı elekto gitar tekniklerinden birisidir.
Daha detaylı bilgi için Temel Gitar Teknikleri (Detaylı Anlatım) isimli yazıyı okumanızı öneririm.
Pull Off
Pull Off tekniği hammer on tekniğinin tam tersi halidir bu tekniğide açıklayalım…
Hammer Ons ve Pull Offs
Hammer On ve Pull Off tekniği aslında yukarıda bahsettiğimiz iki tekniğin birleştirilmesi ile oluşmaktadır.Hammer on tekniği ve Pull off tekniği elektro gitar teknikleri arasında çok sık kullanılırlar.Yukarıda ki örnekte belirtildiği gibi çalındığında mükemmel sesler elde edebilirsiniz.Hammer Ons ve Pull Offs hakkında Fender web sitesinde güzel bir makale hazırlamış.Bu makaleye göz atabilirsiniz.
Trill Tekniği

Bu örnekte, notalar hammer-on ve pul-off tekniğinin arka arkaya kullanılması ile gerçekleşir.Elektro gitar teknikleri arasında sık kullanılan ama ismi az bilinen bir tekniktir.Yukarıda ki egzsersizi yaparken öncelikle yavaş daha sonra hızınızı yavaşyavaş arttırarak çalmayı deneyin.
İlk ölçü de, trill tekniğinin uygulanması uzun yoldan gösteriliyor. İkinci ölçü de ise trill tekniğinin gerçek şeklini görüyorsunuz. nota üzerinde ki “tr” kısaltması tek bir notadan oluşur. Bu, gitariste gösterilen notayı çalmasını ve bu notayı ölçekteki bir sonraki en yüksek nota ile birlikte hızlı bir şekilde çalmasını anlatmaktadır.
Yani kısacası “tr” işareti altında 4 ibaresi var.bu sesten bir yüksek ses 3.perde olduğuna göre 4 ve 3. ses ile birlikte hızlı bir şekilde hammer-on ve pul-off yapıyoruz ve buna “trill” diyebiliriz.
Umarım anlatabilmişimdir.
Slide Tekniği
Slide tekniği nedir? Slide tekniği , gitar klavyesi üzerinde herhangi bir notayı bir perdeden başka bir perdeye parmağınızı kaldırmadan kayarak geçme tekniğidir.Slide bir legato tekniğidir.
Legato Slide

Shift Slide
Shift slide gitar tekniği, legato slide yaptıktan sonra son notanın tekrar çalınması ile yapılan bir tekniktir.Legato slide ile aralarında ki tek fark slide yapılan notanın Shift slide tekniğinde 1 kez daha pena ile tınlaması ile elde edilir.
Örnek olarak Black Sabbath – Iron Man şarkısının giriş introsu verilebilir.
Bend Tekniği
Bend tekniği; gitarda herhangi bir perde de teli yukarı ya da aşağı yönde gerdirerek sesin 1,5 sese kadar değiştirilmesi tekniğidir. Slide ya da diğer tekniklere göre sese farklı bir karakteristik özellik katmaktadır.
Gitar teknikleri konusunda en çok kullanılan ve hoş bir karakteristiğe sahip bir tekniktir.Bu tekniği geliştirmek için parmaklarınızı güçlendirmeniz en önemli noktalardan birisidir. Bend tekniği için 2., 3. ve 4. parmaklarınız bir buçuk tona kadar bend yapabilmelidir .
Gitarda bir notaya bend tekniği uygulamak için, bend yapacağınız (genellikle yüzük parmağı) parmağınızı daima diğer parmaklarınız ile desteklemelisiniz.Diğer bir deyişle, 3.tel üzerinde 7.perdeye bend yaparken orta parmağınız ile de güç alarak teli germelisiniz.
Basit Bend Egzersizi
Hemen bu konu ile ilgili bir örnek koyalım.
Bend Release
Elektro gitar teknikleri içerisinde en sevilen tekniklerden birisi olan bend tekniği kendi içerisinde de farklı dallara ayrılmaktadır.Çok ince farklar olsa da sololar içerisinde farklı ses lezzetleri oluşturmanızı sağlamaktadırlar.
Bend Release tekniği basit bnd tekniğinden biraz farklıdır.Bu fark şöyle açıklanabilir; Bend release tekniği herhangi bir notaya bend yaparak sesi gerdirme değil, teli gerdikten sonra çalarak gerilmiş olan sesi yavaşça eski pozisyonuna getirerek oluşturulur.
Yani normal bend tekniğinin yarısı gibi düşünebilirsiniz.
Hadi bunu örnekler ile açıklayalım.

Unison Bend
Unison Bend tekniği; bir gitar üzerinde iki notanın aynı anda bend yapılması ile elde edilen bir tekniktir.Normal bend tekniğine göre daha hırçın ve agresif bir ses almış olursunuz.
Unison Bend tekniği genel olarak orta ve yüzük parmağı ile yapılır.Bend hareketi yapılırken işaret parmağımız klavye üzerinden destek alınarak yapılmalıdır.
Double Stop Bend

Double Stop Bend tekniği ; Unison bend tekniği ile benzerlik göstermektedir.iki sesin aynı anda bend yapılması ile oluşan Double Stop Bend tekniğinde çift kesme hareketi yapılarak farklı karakteristik sesler üretilir.
Premier Guitar sitesinden referans aldığımız Double Stop Bend örneğini inceleyebilirsiniz.
Behind the Nut Bend
Behind the Nut Bend tekniği ; gitar üzerinde ki boş tel üzerinde bend yapma tekniğidir.Genellikle Fender Telecaster modellerinde kolaylıkla yapılabilir.Headstock üzerinde perde başlangıcı ve burgular arasında ki boşluğa yapılan baskı sonucu oluşan ses tekniğidir.
Harmonik Teknikleri
Natural Harmonics (Doğal Harmonik)
Genellikle zorlanılan bir gitar tekniği de harmoniklerdir. 5., 7., 12., 19. ve 24. perdelerde doğal olarak oluşan harmoniklerin yanı sıra farklı harmonik ses üretme teknikleri de vardır. Natural harmonik dışında Artificial harmonik, pinch harmonics, harp harmonics, ve tapped harmonik farklı türlerinden bazılarıdır.Şimdi gitarda harmonik ses üretme tekniklerini inceleyelim.
Yapay Harmonik (Artificial Harmonics)
Yapay harmonik , pena hareketi ile yapılan bir harmonik tekniğidir.
Yapay harmonik tekniği, natural harmonik gibi belirli dalga boylarından ses çıkarmadığı için sağ el pena hareketi ile kendimiz harmonik üretiyoruz.
Sivri uçlu bir pena ,gelişmiş bir sağ el tekniği ve elektro gitarınız da gain değeri yüksek bir drive ton bu konuda size büyük yardımcı olacaktır.
Pinch Harmonics
Harp Harmonic
Harp harmonic tekniği akustik gitarlarda yapılan bir harmonik tekniğidir.Arp sesine benzerliği sebebiyle bu ismi almıştır.
Tapped Harmonics
Tapped harmonik tekniği, dokunma ve harmoniklerin bir kombinasyonudur. Sağ elinizle harmoniği üreten perdeye dokunacaksınız. Perde arasındaki boşluğa dokunmayın, gerçek perdenin kendisine dokunun, aksi takdirde armonik duyulmaz. Sol elinizle, dokunmanız için referans noktası olmasını istediğiniz nota bastıracaksınız.
Bu teknik yakın zamanda kaybettiğimiz Eddie Van Halen sayesinde ün kazanmıştır.
Tapping Tekniği
Basit Tapping
Tapping tekniği genel olarak elektro gitarda kullanılan bir teknik.Bu teknikte pena kullanmadan seslerin,her iki elinizin parmakları ile perdelere basılarak çıkarılması ve arka arkaya tekrarlanması ile yapılır.Tapping tekniği metal müzik türlerinde daha çok kullanılmaktadır.
Tapping Bend Tekniği
Tapping Bend tekniği adından da anlaşıldığı üzere tapping ve bend tekniklerinin birleşiminden oluşmaktadır.Güzel egzersizler yaptığınızda hoş sesler alabileceğiniz bir teknik.
Slide Tapping
Slide tapping tekniği; tapping ile slide tekniğinin birleşiminden meydana gelmektedir.Tapping yaparken sağ elinizle tapping yaparken parmağınızı kaldırmadan slide yaparak faraklı bir ses üretebilirsiniz.
Pick Tapping
Pick tapping tekniği; sağ elinizi parmak hareketi ile değil hızlı bir şekilde pena ile tapping yaparak oluşturulan bir tekniktir.
Multi-Finger Tapping
Temel olarak, sağ elinizin yüzük, orta ve işaret parmağını kullanarak birinci, üçüncü ve beşinci tele dokunurken sol elinizi kullanarak yardımsız hammer oktavları ile oluşturulur.

Two-Hand Tapping
Two-Hand Tapping tekniği; aynı anda 2 farklı tel üzerinde yapılan tapping tekniğidir.Karmaşık ve zor gelebilir fakat basit tapping tekniğine alıştıktan sonra sizin için daha kolay olacaktır.Bu sebeple ilk önce yukarıda ki tapping tekniklerini çalışmanızda fayda var.
Vibrato Tekniği
Elektro gitar teknikleri içerisinde en bilinen tekniklerden birisi de vibrator tekniğidir. Gitarda Vibrato tekniği ; sol eliniz ile bastığınız nota üzerinde hızlı bir şekilde yukarı ve aşağı hareket yaparak sesin dalgalanması ile oluşturan bir tekniktir. Bu tekniği hepinizin bildiğine eminim.
Diğer Elektro Gitar Teknikleri
Yakın zamanda detayları ile açıklayacağımız diğer elektro gitar teknikleri aşağıda listelenmiştir.
- Using a Capo
- Alternate Tunning
- Double Stops
- Barring
- Palm Muting
- Arpeggiation
- Staccato
- Accents
- Pick Scrapes
- Slaps & Pops
- Palm Punches
- String Skipping
- Volume Swells
- Wah-Wah
Bu muhteşem makale üzerinde yanlış ya da eksik olduğunu düşündüğünüz tüm bilgileri yorum kısmından yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.